Sałatka z krwawnika
Krwawnik pospolity swoją nazwę zawdzięcza silnemu działaniu przecikrwotocznemu, ale działa równieża przeciwapalnie, bakteriostatycznie, rozkurczowo i pobudza trawienie.
W smaku jest dość specyficzny, gorzkawy, ale nie smakuje podobnie jak mniszek, zupełnie inaczej, z pewnością nie zasmakuje każdemu.
Sałatka z krwawnika
- 2 garście liści krwawnika
- pęczek szczypiorku
- mały ogórek
- 2 duże jajka ugotowane na twardo
- ok. 1/2 szklanki dobrego majonezu
- cukier, sól, pieprz
Krwawnik (tylko liście odziomkowe tworzące rozetę) i szczypiorek starannie umyć, osuszyć i bardzo drobno pokroić. Jaja grubo posiekać. Ogórek obrać i poszatkować. Połączyć składniki sałatki, polać ją majonezem, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
smacznego!