Duszona zielenina
Proste, pyszne i szybkie danie. Można je zrobić z jakichkolwiek zielonych liści (sałat, szpinaku, botwinki, pokrzywy itp).
Ja miałam:
- 1 duży pęczek liści botwinki,
- 5-6 dużych liści kapusty pekińskiej,
- 3-4 liście sałaty rzymskiej,
- 3-4 liści sałaty lodowej,
wszystko może być na oko ;-)
oprócz tego:
- 2 ząbki czosnku,
- olej,
- kiełki słonecznika,
- sezam,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Ponieważ na początku planowałam zrobić tylko z botwinki i kapusty pekińskiej, umyłam je, pokroiłam w duże kawałki i na chwilę zblanszowałam we wrzątku, później wyciśnięte wrzuciłam na patelnię z podsmażonymi plastrami czosnku i chwilę smażyłam. (Myślę że można spróbować bez gotowania liści, tylko przelać je wrzątkiem, będzie szybciej a objętość zmniejszą).
Oczywiście ilość się tak drastycznie zmniejszyła że postanowiłam dodać jeszcze inne liście które miałam w lodówce: sałatę lodową i rzymską, obie porwane na kawałki.
Do tego dodałam trochę kiełków słonecznika, podlałam całość delikatnie wodą żeby świeżo dorzucone liście zmiękły. Dusiłam kilka minut do miękkości, przyprawiłam, posypałam sezamem i zjadłam :) Tak, całe zjadałam sama, ale bez niczego :)
Może nie są fotogeniczne ale za to pyszne!
Smacznego!!!