Duszona zielenina

Duszona  zielenina

Proste, pyszne i szybkie danie. Można je zrobić z jakichkolwiek zielonych liści (sałat, szpinaku, botwinki, pokrzywy itp).

Ja miałam:

- 1 duży pęczek liści botwinki,
- 5-6 dużych liści kapusty pekińskiej,
- 3-4 liście sałaty rzymskiej, Zdjęcie - Duszona  zielenina  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- 3-4 liści sałaty lodowej,
wszystko może być na oko ;-)

oprócz tego:

- 2 ząbki czosnku,
- olej,
- kiełki słonecznika,
- sezam,
- sól, pieprz.

Wykonanie:

Ponieważ na początku planowałam zrobić tylko z botwinki i kapusty pekińskiej, umyłam je, pokroiłam w duże kawałki i na chwilę zblanszowałam we wrzątku, później wyciśnięte wrzuciłam na patelnię z podsmażonymi plastrami czosnku i chwilę smażyłam. (Myślę że można spróbować bez gotowania liści, tylko przelać je wrzątkiem, będzie szybciej a objętość zmniejszą).
Oczywiście ilość się tak drastycznie zmniejszyła że postanowiłam dodać jeszcze inne liście które miałam w lodówce: sałatę lodową i rzymską, obie porwane na kawałki.
Do tego dodałam trochę kiełków słonecznika, podlałam całość delikatnie wodą żeby świeżo dorzucone liście zmiękły. Dusiłam kilka minut do miękkości, przyprawiłam, posypałam sezamem i zjadłam :) Tak, całe zjadałam sama, ale bez niczego :)
Może nie są fotogeniczne ale za to pyszne!

Zdjęcie - Duszona  zielenina  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Kategorie przepisów