Czerwona kapusta z malinami
            
                    
Chciałabym Wam przypomnieć czerwoną kapustkę z malinami. Utarło się, że pojawia się ona na naszym stole na urodzinowym obiedzie mojej Mamy. Jest z nią trochę roboty, ale naprawdę warto.
Czerwona kapusta z malinami
 
Kapustę   pokroić w bardzo cienkie paseczki. Na patelni 
rozgrzać oliwę, wrzucić   kapustę, posolić i smażyć chwilę aż zacznie 
wilgotnieć, wtedy doprawić   pieprzem. Dodać starty korzeń imbiru i czosnek przeciśnięty przez praskę, zamieszać.   Zalać czerwonym winem i dusić, aż 
kapusta zmięknie, a wino wyparuje.   Skropić octem winnym i dobrze 
wymieszać. Posłodzić obficie miodem i   dodać maliny. Dusić i mieszać, 
aż maliny się rozpadną i nadadzą smak   kapuście. Kapusta powinna być 
miękka, ale chrupka.
 
                
                
                Czerwona kapusta z malinami
- główka czerwonej kapusty
 - 1 ząbek czosnku (spory lub dwa małe)
 - tarty korzeń imbiru (kawałek ok. 3 cm, ew. trochę imbiru w proszku – do smaku)
 - 4 łyżki oliwy
 - sól, pieprz
 - kieliszek lub dwa czerwonego wina
 - ocet winny malinowy (lub inny czerwony)
 - 3 łyżki miodu
 - 2 duże garście malin (mogą być mrożone)
 
 
Kapustę   pokroić w bardzo cienkie paseczki. Na patelni 
rozgrzać oliwę, wrzucić   kapustę, posolić i smażyć chwilę aż zacznie 
wilgotnieć, wtedy doprawić   pieprzem. Dodać starty korzeń imbiru i czosnek przeciśnięty przez praskę, zamieszać.   Zalać czerwonym winem i dusić, aż 
kapusta zmięknie, a wino wyparuje.   Skropić octem winnym i dobrze 
wymieszać. Posłodzić obficie miodem i   dodać maliny. Dusić i mieszać, 
aż maliny się rozpadną i nadadzą smak   kapuście. Kapusta powinna być 
miękka, ale chrupka.