Czerwona kapusta z malinami

Chciałabym Wam przypomnieć czerwoną kapustkę z malinami. Utarło się, że pojawia się ona na naszym stole na urodzinowym obiedzie mojej Mamy. Jest z nią trochę roboty, ale naprawdę warto.
Czerwona kapusta z malinami
  • główka czerwonej kapusty
  • 1 ząbek czosnku (spory lub dwa małe)
  • tarty korzeń imbiru (kawałek ok. 3 cm, ew. trochę imbiru w proszku – do smaku)
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • kieliszek lub dwa czerwonego wina
  • ocet winny malinowy (lub inny czerwony)
  • 3 łyżki miodu
  • 2 duże garście malin (mogą być mrożone)
Zdjęcie - czerwona kapusta z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kapustę pokroić w bardzo cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kapustę, posolić i smażyć chwilę aż zacznie wilgotnieć, wtedy doprawić pieprzem. Dodać starty korzeń imbiru i czosnek przeciśnięty przez praskę, zamieszać. Zalać czerwonym winem i dusić, aż kapusta zmięknie, a wino wyparuje. Skropić octem winnym i dobrze wymieszać. Posłodzić obficie miodem i dodać maliny. Dusić i mieszać, aż maliny się rozpadną i nadadzą smak kapuście. Kapusta powinna być miękka, ale chrupka.
Zdjęcie - czerwona kapusta z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy