Smak bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa. Nie przegapcie więc okazji na wykorzystanie bobu w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z czosnkowo-miętowym dressingiem.
Kapustę oczyść z zewnętrznych liści i poszatkuj. Zasyp łyżeczką soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw na przynajmniej pół godziny, aby kapusta puściła soki. Przełóż kapustę na sitko, wyciśnij wodę i odstaw aby porządnie ją odsączyć...
Miąższ arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki. Rzodkiewki kroimy w plasterki, cebulę, suszone pomidory i natkę pietruszki drobno siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Ocet mieszamy z solą, cukrem i pieprzem. Mieszamy. Sos dodajemy do sałatki...
Nie ma tu tym razem ciasta, jest więc lekkostrawna, a pomodorki koktajlowe dodają tarcie kolorytu. Namawiam do wypróbowania tego tak prostego przepisu.
Czerwona kapusta,zwana też modrą to środkowo - europejski klasyk. Wspaniały,energetyzujący swym kolorem i pyszny dodatek do obiadu. Szczególnie teraz w listopadzie, gdy na stołach króluje gęś jest wręcz niezastąpionym dodatkiem do wszystkich dań z gęsiny.
Spróbujcie, czy Wam będzie pasował taki dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska. Marchewki doskonale sprawdzą się na świątecznym obiedzie i w sezonie grillowym. Mniam!
Bardzo ciekawy sposób przygotowania i podania szparagów - szparagi pieczone w pergaminie. Danie bardzo proste i szybkie, do podania na co dzień i od święta.