Kluski kładzione, to jedne z ulubionych dań mojego Mateuszka. Kluchy, pampuchy, naleśniki, kopytka, pierogi na słodko.....takie dania znikają w ekspresowym tempie z talerzy dzieciaków.
Od wczoraj moje dziecię męczyło mnie , żeby zrobić te naleśniki . Nie było wyjścia - dzisiaj wybrałyśmy się na zakupy , kupiłyśmy banany i razem zrobiłyśmy pyszny deser . Nie spodziewałam się , że wyjdzie taka pychotka ! Kremowe bananowe nadzienie ukryte pod naleśnikową kołderką , polane czekoladową polewą - to bardzo udane połączenie :)
Tak ją sobie nazwałam, bo jest trzykolorowa, śliczna, z trzykolorowego makaronu ;) I bardzo nam smakuje - nawet mojemu mężowi, który za spaghetti nie przepada, a tę akurat zapiekankę lubi - mimo, że jest podobna w smaku.
Domowy kokosowy likier malibu może być wspaniałym świątecznym prezentem. Zwłaszcza dla osób, które uwielbiają kokos. ;) Pysznie smakuje, jest słodki, delikatnie kokosowy (dla mnie mógłby być nawet bardziej kokosowy) i pięknie pachnie. Skorzystałam z przepisu umieszczonego na stronie student-gotuje, zamieniając jedynie spirytus na wódkę, nie lubię bowiem zbyt mocnych likierów, a taki doskonale mi odpowiada :)
Jedna z moich ulubionych zapiekanek! Pyszna i niby prosta, a jednak nie zawsze sie udaje. Po upieczeniu z jogurtu i mleka powinien powstać serek, ale nigdy nie powstanie, jeśli - dodasz koziego domowego twarożku - choćby odrobinę albo użyjesz mleka koziego czy krowiego homogenizowanego.
Spaghetti to potrawa, która gości na stołach całego świata. Nie wiadomo, dlaczego zrobiło taką zawrotną karierę, ale cieszy mnie, że trafiło również do nas i znacznie urozmaiciło polską kuchnię. Może wynika to z tego, że włoska kuchnia opiera się na prostych i zdrowych składnikach, a może z prostoty tego dania i tego, że jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy przygotować sos w tym czasie gdy gotuje się makaron i obiad gotowy.
Widziałam wiele przepisów na te małe, poręczne pizze, lecz w końcu zdecydowałam się użyć swojego własnego, sprawdzonego przepisu na ciasto pizzowe :) Wyszło mi 10 pizzetek średnich rozmiarów, ale wszystko zależy od tego, jak ciasto podzielicie...
Jak Boga kocham, nie wiem, skąd mam ten przepis... Koleżanka poprosiła mnie o wynalezienie przepisu na proste, ucierane ciasto z owocami, najlepiej bez mleka. I znalazłam w moim bezcennym pudle po Rafaello, na jakiejś kartce z czasów liceum (tak mi się wydaje...), prościutki i szybki przepis. A że nie lubię komuś dawać przepisów zapomnianych lub niewypróbowanych, wczoraj musiałam upiec ciasto ;)
I znów torcik - ale tym razem w wersji obiadowej, na słono. Placki naleśnikowe przełożone sosem beszamelowym z dodatkiem pieczarek i sera tworzą bardzo sycące i smaczne danie.
Ziemniaki po wiejsku z chorizo i papryką są przepyszne. Smakowały mi jeszcze bez jajka a potem to już wogóle niebo w gębie. W czasie smażenia pomyślałam sobie, że to danie można zrobić także z boczkiem. Oczywiście, nie będzie to samo ale jeśli ktoś nie ma dostępu do chorizo, można sobie tak poradzić.
W ten sposób skomponowaną sałatkę jadłam w jednej z poznańskich restauracji. Bardzo mi smakowała, dlatego postanowiłam odtworzyć ją w domu. Jest pełna cudownych smaków i aromatów. Prosciuto nadaje jej lekko słodkawego smaku a sos na bazie pomidorów podkreśla włoski charakter.
Tortellini - domowe..z dowolnym nadzieniem ..według własnych potrzeb..u mnie akurat są z podsmażonymi pieczarkami i cebulką..zrobione przez młodszą córkę...
Zachęcam do wypróbowania kolejnej, mojej propozycji na kurczaka z warzywami. I tym razem nie ma w nim, niczego skomplikowanego w przygotowaniu ani żadnych wyszukanych składników. Natomiast smakuje wybornie:)