Naleśniki kokosowe z bananowym nadzieniem
Od wczoraj moje dziecię męczyło mnie , żeby zrobić te naleśniki . Nie było wyjścia - dzisiaj wybrałyśmy się na zakupy , kupiłyśmy banany i razem zrobiłyśmy pyszny deser . Nie spodziewałam się , że wyjdzie taka pychotka ! Kremowe bananowe nadzienie ukryte pod naleśnikową kołderką , polane czekoladową polewą - to bardzo udane połączenie :)
Przepis pochodzi z książki "Dzieci gotują .Kuchnie świata" .
Składniki :
ciasto :
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- pół szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- masło do smażenia
polewa :
- 1 czekolada gorzka lub mleczna
- 1/4 szklanki wody
farsz :
- 4 banany
- 4 łyżki cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki masła
do posypania :
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Do miski wlać mleko , dodać cukier, jajka , mąki i sól , zmiksować dokładnie składniki ciasta - powinno mieć konsystencję gęstej śmietany [ musiałam dosypać 3 łyżeczki mąki , bo było za rzadkie ]. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki [ wyszło mi 6 placków ].
Przygotować nadzienie : banany obrać i pokroić na grube plastry . Na patelni rozgrzać masło , dodać pokrojone banany i cukier puder , zamieszać , smażyć do zbrązowienia. Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać .
Na plackach rozsmarować po czubatej łyżce nadzienia , zwijać w rulony , ułożyć na talerzu . Do rondelka wlać wodę i wrzucić połamaną na kawałki czekoladę . Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia . Gotową polewą polać zwinięte naleśniki , następnie posypać wiórkami kokosowymi .
a tak pomagała mi moja mała kuchareczka :) :