Aromatyczna sałatka z Prosciutto di Parma i mozzarellą
W ten sposób skomponowaną sałatkę jadłam w jednej z poznańskich restauracji. Bardzo mi smakowała, dlatego postanowiłam odtworzyć ją w domu. Jest pełna cudownych smaków i aromatów. Prosciuto nadaje jej lekko słodkawego smaku a sos na bazie pomidorów podkreśla włoski charakter. Zapraszam do wypróbowania sałatki oraz do wzięcia udziału w konkursie, który potrwa do 21.09.2012 r.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 25 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 4 garści ulubionej sałaty
- 70 g szynki prosciutto w plasterkach
- 10 pomidorków koktajlowych
- 125 g mozzarelli
- sól morska i pieprz świeżo mielone
- 4 łyżki sosu pomidorowego ( składniki na sos poniżej)
Sos:
- 450 g świeżych pomidorów
- 25 g oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 6 listków bazylii
- 4 duże listki oregano
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Sos:
- pomidory zalewamy wrzątkiem na 15 sekund, płuczemy zimną wodą a następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę,
- czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
- siekamy bazylię i oregano,
- do garnka o grubym dnie wlewamy oliwę, wrzucamy czosnek, po 10 sekundach dodajemy pomidory i gotujemy kilka minut, aż płyn się zredukuje,
- doprawiamy solą, pieprzem, jeśli sos jest zbyt kwaśny dodajemy odrobinę cukru, wrzucamy posiekaną bazylię i oregano,
- odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy sałatkę:
- sałatę myjemy i osuszamy,
- szynkę kroimy w mniejsze plasterki,
- mozzarellę, kroimy w plasterki lub półplasterki,
- pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy w świartki,
- każdy talerz smarujemy sosem pomidorowym a na nim układamy sałatę, mozzarellę, prosciutto i pomidory,
- oprószamy świeżo mieloną solą morską i pieprzem oraz dodajemy kilka „kleksów” sosu pomidorowego. Smacznego:)