Aromatyczna sałatka z Prosciutto di Parma i mozzarellą

Aromatyczna sałatka z Prosciutto di Parma i mozzarellą

W ten sposób skomponowaną sałatkę jadłam w jednej z poznańskich restauracji. Bardzo mi smakowała, dlatego postanowiłam odtworzyć ją w domu. Jest pełna cudownych smaków i aromatów. Prosciuto nadaje jej lekko słodkawego smaku a sos na bazie pomidorów podkreśla włoski charakter. Zapraszam do wypróbowania sałatki oraz do wzięcia udziału w konkursie, który potrwa do 21.09.2012 r.

 

 Zdjęcie - Aromatyczna sałatka z Prosciutto di Parma i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  25 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 4 garści ulubionej sałaty
  • 70 g szynki prosciutto w plasterkach
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 125 g mozzarelli
  • sól morska i pieprz świeżo mielone
  • 4 łyżki sosu pomidorowego ( składniki na sos poniżej)

 

Sos:

  • 450 g świeżych pomidorów
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 listków bazylii
  • 4 duże listki oregano
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

Sos:

  1. pomidory zalewamy wrzątkiem na 15 sekund, płuczemy zimną wodą  a następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę,
  2. czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
  3. siekamy bazylię i oregano,
  4. do garnka o grubym dnie wlewamy oliwę, wrzucamy czosnek, po 10 sekundach dodajemy pomidory i gotujemy kilka minut, aż płyn się zredukuje,
  5. doprawiamy solą, pieprzem, jeśli sos jest zbyt kwaśny dodajemy odrobinę cukru, wrzucamy posiekaną bazylię i oregano,
  6. odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy sałatkę:

  1. sałatę myjemy i osuszamy,
  2. szynkę kroimy w mniejsze plasterki,
  3. mozzarellę, kroimy w plasterki lub półplasterki,
  4. pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy w świartki,
  5. każdy talerz smarujemy sosem pomidorowym a na nim układamy sałatę, mozzarellę, prosciutto i pomidory,
  6. oprószamy świeżo mieloną solą morską i pieprzem oraz dodajemy kilka „kleksów” sosu pomidorowego. Smacznego:)

 

Kategorie przepisów