Likier kokosowy - domowe malibu
Domowy kokosowy likier malibu może być wspaniałym świątecznym prezentem. Zwłaszcza dla osób, które uwielbiają kokos. ;) Pysznie smakuje, jest słodki, delikatnie kokosowy (dla mnie mógłby być nawet bardziej kokosowy) i pięknie pachnie. Skorzystałam z przepisu umieszczonego na stronie student-gotuje, zamieniając jedynie spirytus na wódkę, nie lubię bowiem zbyt mocnych likierów, a taki doskonale mi odpowiada :)
Składniki:
*200g wiórek kokosowych
*250ml spirytusu (ja użyłam 500ml wódki)
*1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
*1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
*ewentualnie mleczko kokosowe (nie dodawałam)
*słoik z nakrętką
Wykonanie:
Wiórki wsypać do słoiczka i zalać alkoholem. Zakręcić i zostawić tak na 4 dni. Po czterech dniach odsączyć wiórki (można je wykorzystać do ciasta). Do dzbanka wlać obie puszki mleka oraz ewentualnie mleczko kokosowe i dolać odsączony przez sitko alkohol. Całość zmiksować i przelać do butelki. Schłodzić i pić :)
Smacznego :)