Likier kokosowy - domowe malibu

Likier kokosowy - domowe malibu

Zdjęcie - Likier kokosowy - domowe malibu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Domowy kokosowy likier malibu może być wspaniałym świątecznym prezentem. Zwłaszcza dla osób, które uwielbiają kokos. ;) Pysznie smakuje, jest słodki, delikatnie kokosowy (dla mnie mógłby być nawet bardziej kokosowy) i pięknie pachnie. Skorzystałam z przepisu umieszczonego na stronie student-gotuje, zamieniając jedynie spirytus na wódkę, nie lubię bowiem zbyt mocnych likierów, a taki doskonale mi odpowiada :)

Zdjęcie - Likier kokosowy - domowe malibu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

*200g wiórek kokosowych

*250ml spirytusu (ja użyłam 500ml wódki)

*1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

*1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

*ewentualnie mleczko kokosowe (nie dodawałam)

*słoik z nakrętką

 

Wykonanie:

Wiórki wsypać do słoiczka i zalać alkoholem. Zakręcić i zostawić tak na 4 dni. Po czterech dniach odsączyć wiórki (można je wykorzystać do ciasta). Do dzbanka wlać obie puszki mleka oraz ewentualnie mleczko kokosowe i dolać odsączony przez sitko alkohol. Całość zmiksować i przelać do butelki. Schłodzić i pić :)

Smacznego :)

 Zdjęcie - Likier kokosowy - domowe malibu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów