Tort naleśnikowy z pieczarkami
I znów torcik - ale tym razem w wersji obiadowej, na słono. Placki naleśnikowe przełożone sosem beszamelowym z dodatkiem pieczarek i sera tworzą bardzo sycące i smaczne danie.
Przepis pochodzi ze strony ugotuj.to
Składniki :
ciasto naleśnikowe [na 10 naleśników o średnicy 20 cm]* :
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 500 ml mleka
- szczypta soli
+ tłuszcz do smażenia
farsz :
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
sos :
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 100 g startego ementalera [ użyłam goudy ]
- sól , biały pieprz , gałka muszkatołowa
+ 1 łyżka masła do posmarowania tortu
Zmiksować razem wszystkie składniki ciasta. Usmażyć cienkie naleśniki.
Pieczarki oczyścić, umyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i pieczarki, smażyć przez ok. 15 minut.
Przygotować sos : w rondelku rozgrzać masło, oprószyć je mąką i gotować na małym ogniu, aż zacznie bulgotać (zasmażka nie powinna się przyrumienić). Powoli, stale mieszając trzepaczką, wlewać mleko. Gotować, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać starty żółty ser i podgrzewać, mieszając, aż się rozpuści. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać pieczarki z cebulą, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę, a następnie zdjąć z ognia.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć jeden naleśnik, posmarować go sosem z pieczarkami i przykryć kolejnym plackiem, i tak przekładać na przemian, aż nie będzie już naleśników i sosu. Na ostatnim naleśniku położyć łyżkę masła**, przykryć folią aluminiową (u mnie przykryte pokrywką) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut.
Podawać na gorąco.
uwagi :
* ciasto było dość gęste, więc rozcieńczyłam je odrobiną mleka, dzięki temu wyszło mi o wiele więcej naleśników - do tortu zużyłam 10
** masło można rozpuścić i roztopionym posmarować wierzch tortu
*** wygodniej zrobić torcik w tortownicy - łatwiej będzie go pokroić na zgrabne kawałki