Spaghetti z zielonym groszkiem



Zdjęcie - Spaghetti z zielonym groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Spaghetti to potrawa, która gości na stołach całego świata. Nie wiadomo, dlaczego zrobiło taką zawrotną karierę, ale cieszy mnie, że trafiło również do nas i znacznie urozmaiciło polską kuchnię. Może wynika to z tego, że włoska kuchnia opiera się na prostych i zdrowych składnikach, a może z prostoty tego dania i tego, że jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy przygotować sos w tym czasie gdy gotuje się makaron i obiad gotowy. Wariacji na temat przygotowania sosu jest mnóstwo. Bazą jednak jest sos pomidorowy, najlepiej ze świeżych pomidorów, odpowiednio przyprawiony. W mojej wersji jest to wędzony boczek, mielona wieprzowina , zielony groszek i oczywiście ser”.
Zdjęcie - Spaghetti z zielonym groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Spaghetti z zielonym groszkiem
Składniki dla 4 osób:
400g makaronu spaghetti 250g mielonego mięsa wieprzowego 150g wędzonego boczku 1 cebula 1 szklanka gęstego sosu pomidorowego 1 szklanka ugotowanego zielonego groszku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 4 łyżki startego parmezanu 4 łyżki oliwy sól, pieprz
Obierz cebulę i posiekaj. Pokrój boczek w drobną kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni. Wrzuć cebulę i boczek. Smaż na małym ogniu dopóki cebula nie stanie się szklista. Dodaj mielone mięso i podsmaż chwilę mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Wlej sos pomidorowy i duś całość 15 minut. Dodaj groszek i podgrzewaj jeszcze 5 minut.
Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Odsącz i przełóż na talerze. Polej przygotowanym sosem . posyp natką pietruszki i startym parmezanem.

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti z brokułem i  chili

Spaghetti z brokułem i chili

figmara figmara
figowe smaki

Spaghetti z pesto z cukinii i suszonymi pomidorami
1

Spaghetti z pesto z cukinii i…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Spaghetti z  warzywami
2

Spaghetti z warzywami

gania gania
My cuisine

Makaron ze szparagami, cukinią i mascarpone

Makaron ze szparagami, cukinią…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka „Kwitnący bez”

Sałatka „Kwitnący bez”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Cenci - toskańskie faworki

Cenci - toskańskie faworki

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makaron alla Norma
2

Makaron alla Norma

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Spaghetti bolognese (Ragù)
2

Spaghetti bolognese (Ragù)

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Czosnkowe grissini
1

Czosnkowe grissini

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Włoska babka Panettone

Włoska babka Panettone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Minestrone z dynią i kaszą frikeh

Minestrone z dynią i kaszą fri…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena