Makaron z brokułami w kremowym sosie
1/2 brokuła (kilka różyczek)
15 dag pieczarek
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka oliwy
6 cienkich plasterków wędzonego boczku
200 ml śmietany 30 %
1 łyżeczka mąki
2 łyżki posiekanego oregano
Brokuł podzielić na małe różyczki.
Pieczarki opłukać pokroić na grube talarki.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Na 3 min przed końcem gotowania makaronu dodać do niego brokuły.
Po tym czasie brokuły wyjąć, makaron odcedzić.
Olej rozgrzać na patelni, opiec na nim na rumiano boczek, a następnie odsączyć na bibule.
Na pozostałym tłuszczu podsmażyć na złoty kolor pieczarki.
Do pieczarek dodać śmietanę. Sos zagotować i na małym ogniu gotować ok. 5 min.
Wymieszać z oregano, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do sosu dodać makaron z brokułami, wymieszać, na wierzchu ułożyć plasterki boczku.