Kluski kładzione z jabłkami
Kluski kładzione, to jedne z ulubionych dań mojego Mateuszka. Kluchy, pampuchy, naleśniki, kopytka, pierogi na słodko.....takie dania znikają w ekspresowym tempie z talerzy dzieciaków.
3 jabłka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1 łyżka cukru
1 szczypta soli
4 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubym sicie.
Pozostałe składniki: mąkę, mleko, jajka, cukier, sól ubić mikserem na gładką masę. Dodać starte jabłka. Wymieszać łyżką.
Ciasto nabierać za pomocą łyżki stołowej i kłaść na wrzącą, osoloną wodę. Czynność powtarzać. Gdy kluski wypłyną na wierzch, zebrać za pomocą łyżki cedzakowej.
Bułkę tartą zrumienić na maśle. Polać gotowe kluski.