Pizzetki - małe pizze
Widziałam wiele przepisów na te małe, poręczne pizze, lecz w końcu zdecydowałam się użyć swojego własnego, sprawdzonego przepisu na ciasto pizzowe :) Wyszło mi 10 pizzetek średnich rozmiarów, ale wszystko zależy od tego, jak ciasto podzielicie...
Pizzetki - małe pizze
Na ciasto:* ½ kg mąki pszennej* 1 paczka suchych drożdży (7 g)* 1 szklanka ciepłej wody* 1 łyżeczka soli* ½ łyżeczki cukru* 3 łyżki oliwy (najlepiej z oliwek)Na wierzch:* 4 średnie pomidory* sól, bazylia lub oregano* ser żółty lub inny (parmezan, mozzarella)* olej* cebula* pieczarki* inne dowolne dodatki (kukurydza, papryka, szynka, boczek, tuńczyk...)Wyrabiamy ciasto: wymieszać ze sobą składniki i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie piórka. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki umyć, obrać (jeśli są stare, świeżych nie trzeba) i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać do cebuli i podsmażyć. Pomidory umyć, spażyć, obrać skórkę i zmiksować w robocie kuchennym lub blenderem. Dodać do nich szczyptę soli i bazylię lub oregano.
Blachę przykryć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na części. Z każdej z nich zrobić kulę i rozwałkować (ja zwykle robię grubość ok. 0,5 cm., ale to zależy od was). Przełożyć na blachę. Pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na ok. 40 minut. Posmarować każdą pizzetkę sosem pomidorowym, wyłożyć na wierzch pieczarki z cebulą i inne składniki, posypać startym żółtym serem.
Piec w 200’c ok. 20 minut (im cieńsze ciasto, tym krócej) – ranty ciasta powinny lekko zbrązowieć.