Udka kurczaka z pieczarkami i pomidorami z aromatem tymianku

Udka kurczaka z pieczarkami i pomidorami z aromatem tymianku

Zachęcam do wypróbowania kolejnej, mojej propozycji na kurczaka z warzywami.  I tym razem nie ma w nim, niczego skomplikowanego w przygotowaniu ani żadnych wyszukanych składników.  Natomiast smakuje wybornie:)

 

Zdjęcie - Udka kurczaka z pieczarkami i pomidorami z aromatem tymianku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji – 2

Czas wykonania – 75 min.

Stopień trudności – łatwy

 

Zdjęcie - Udka kurczaka z pieczarkami i pomidorami z aromatem tymianku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:

  • 4 podudzia kurczaka,
  • 1 por ( biała część),
  • 250 g pieczarek,
  • 1 cebula (średnia),
  • duże lub 3 małe pomidory,
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku,
  • 270 ml bulionu drobiowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ½  łyżki masła,
  • ¾  łyżeczki suszonego tymianku,
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą i pieprzem,
  2. na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy ½ łyżki masła i obsmażamy udka do chwili aż się zrumienią z każdej strony, tak obsmażone mięso odkładamy na talerz a nadmiar tłuszczu usuwamy z patelni,
  3. czosnek drobno kroimy i rozcieramy ze szczyptą soli a cebulę kroimy w piórka,
  4. pomidory  myjemy i kroimy w ósemki,
  5. por myjemy dokładnie i kroimy w talarki,
  6. pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w ćwiartki lub połówki w zależności od ich wielkości,
  7. na patelni z dodatkiem 1 łyżki masła podsmażamy czosnek i cebulę, następnie
    dodajemy por i pieczarki, smażymy około 4 min. delikatnie mieszając, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem,
  8. przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu 3 min., na koniec dodajemy pomidory,
  9. następnie wszystko ( obsmażone podudzia wraz z warzywami ) przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i przykrywamy przykrywką (jeśli nie posiadasz przykrywki do takiego naczynia to można w tym celu użyć folii aluminiowej),
  10. całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200˚C i pieczemy 45 min.

Inne przepisy na kurczaka z warzywami:

1. Udka kurczaka z warzywami -szybko i smacznie

2. Kurczak po hiszpańsku z chorizo i ziemniakami

3. Podudzia z bakłażanem i suszonymi pomidorami

Kategorie przepisów