Udka kurczaka z pieczarkami i pomidorami z aromatem tymianku
Zachęcam do wypróbowania kolejnej, mojej propozycji na kurczaka z warzywami. I tym razem nie ma w nim, niczego skomplikowanego w przygotowaniu ani żadnych wyszukanych składników. Natomiast smakuje wybornie:)
Ilość porcji – 2
Czas wykonania – 75 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 4 podudzia kurczaka,
- 1 por ( biała część),
- 250 g pieczarek,
- 1 cebula (średnia),
- duże lub 3 małe pomidory,
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku,
- 270 ml bulionu drobiowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 ½ łyżki masła,
- ¾ łyżeczki suszonego tymianku,
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą i pieprzem,
- na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy ½ łyżki masła i obsmażamy udka do chwili aż się zrumienią z każdej strony, tak obsmażone mięso odkładamy na talerz a nadmiar tłuszczu usuwamy z patelni,
- czosnek drobno kroimy i rozcieramy ze szczyptą soli a cebulę kroimy w piórka,
- pomidory myjemy i kroimy w ósemki,
- por myjemy dokładnie i kroimy w talarki,
- pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w ćwiartki lub połówki w zależności od ich wielkości,
- na patelni z dodatkiem 1 łyżki masła podsmażamy czosnek i cebulę, następnie
dodajemy por i pieczarki, smażymy około 4 min. delikatnie mieszając, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, - przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu 3 min., na koniec dodajemy pomidory,
- następnie wszystko ( obsmażone podudzia wraz z warzywami ) przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i przykrywamy przykrywką (jeśli nie posiadasz przykrywki do takiego naczynia to można w tym celu użyć folii aluminiowej),
- całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200˚C i pieczemy 45 min.
Inne przepisy na kurczaka z warzywami:
1. Udka kurczaka z warzywami -szybko i smacznie