Quiche z boczkiem, cebulą i pieczarkami
![Quiche z boczkiem, cebulą i pieczarkami](/obrazek/duze/quiche-z-boczkiem-cebula-i-pieczarkami-17410.jpeg)
![Zdjęcie: Quiche z boczkiem, cebulą i pieczarkami Zdjęcie - Quiche z boczkiem, cebulą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/17410.jpeg)
Nie pisałam od Wielkanocy. Brakowało mi blogowania i to bardzo. Na moją czasową nieobecność złożyło się kilka czynników, ale przede wszystkim przeprowadzka do nowego mieszkania. Wciąż jest to wynajmowane mieszkanie, ale dobrze się tu mieszka. Wisi w powietrzu dobry nastrój. Ponadto mamy osobną kuchnię (nareszcie) oraz mam 5 min do pracy spacerkiem. Czegóż chcieć więcej?
A wiem! Częstszego publikowania notek i przede wszystkim odwiedzających.
Po przerwie uraczę Was kilkoma przepisami. Niestety nie dam rady wklepać dziś wszystkich, ale myślę, że szybko nadrobię zaległości i wykorzystam zalegające mój album zdjęcia.
Zacznę od quiche z boczkiem, pieczarkami i cebula.
Jak podaje Wikipedia jest to rodzaj wypieku z farszem z warzyw i/ lub mięsa zalany masa jajeczno śmietanową.
Składniki:
Na ciasto:
150 g masła najlepiej solonego
3 łyżki zimnego mleka
1 jajko
300 g mąki
Ok. ½ łyżeczki soli
1 łyżeczka mieszanki ziół.
Farsz:
200 g boczku wędzonego
400 g pieczarek
1 duża cebula
Sól, olej, pieprz
1 łyżka posiekanego koperku
Słodka i ostra papryka
Masa jajeczno- śmietanowa
3 jajka
200 g kwaśnej śmietany
3 łyżki startego ostrego sera
Sól, pieprz, zioła, słodka i ostra papryka.
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Za mnie robi to malakser. 1 min i gotowe.
Ciasto zawinąć w papier lub folię i wsadzić do lodówki na około 30 min.
Pokroić boczek w kostkę. Rozgrzać olej na patelni. Wrzucić boczek i smażyć. Cebulę pokroić w piórka dorzucić do boczku. Smażyć aż boczek będzie rumiany a cebula złota. Przełożyć na miskę. Pokroić pieczarki. Ponownie rozgrzać olej i podsmażyć pieczarki. Doprawić, wymieszać z koperkiem. Przełożyć do osobnej miski.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
![Zdjęcie: Quiche z boczkiem, cebulą i pieczarkami Zdjęcie - Quiche z boczkiem, cebulą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/17411.jpeg)
Ciasto rozwałkować. Jeśli jest go za dużo można użyć tak jak ja na wierzch. Wykleić nim formę tarty, podziurkować widelcem, obciążyć i podpiec ok. 15 min.
![Zdjęcie: Quiche z boczkiem, cebulą i pieczarkami Zdjęcie - Quiche z boczkiem, cebulą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/17412.jpeg)
Następnie zdjąć obciążniki wstawić ciasto ponownie na 5 min do piekarnika żeby się zarumieniło.
![Zdjęcie: Quiche z boczkiem, cebulą i pieczarkami Zdjęcie - Quiche z boczkiem, cebulą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/17413.jpeg)
W międzyczasie rozbełtać jajka ze śmietaną, doprawić i połączyć z serem.
![Zdjęcie: Quiche z boczkiem, cebulą i pieczarkami Zdjęcie - Quiche z boczkiem, cebulą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/17414.jpeg)
Na podpieczone ciasto wyłożyć boczek, następnie pieczarki i zalać masą jajeczną. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.
![Zdjęcie: Quiche z boczkiem, cebulą i pieczarkami Zdjęcie - Quiche z boczkiem, cebulą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/17415.jpeg)
Piec około 30 – 40 min w temp 180 stopni C.
Moja forma na tarty ma średnicę 24 cm.
![Zdjęcie: Quiche z boczkiem, cebulą i pieczarkami Zdjęcie - Quiche z boczkiem, cebulą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/17416.jpeg)
Moi chłopcy byli więcej niż ucieszeni, że zostało na następny dzień.