Deser z dynią w roli głównej, pyszny jesienny deser w energetyzującym pomarańczowym kolorze z ostatnimi jeżynami z ogrodu i figami. Ci którym dynia kojarzy się tylko z kremowa zupą i słodko-kwaśną dynią w occie pewnie się zdziwią, jednak zapewniam - dynia i tu stanęła na wysokości zadania.
W takie dni jak ten dzisiejszy, nic tak nie poprawi humoru jak kawałek pysznego i delikatnego sernika. Smakuje on po prostu jak zapieczone tiramisu. Posypany na koniec pestkami granatu jest wyśmienity. Zachęcam do pieczenia :)
Pyszne kremowe tiramisu dyniowe z serkiem mascarpone lub bardzo kremowym twarogiem. Uwielbiam tiramisu w każdej postaci robiłam naprawdę dużo wariacji na jego temat choć niektóre nie zdążyły doczekać zdjęć ;-)
Ulubiony włoski deser z biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso i likierem amaretto przełożony warstwą kremu z serka mascarpone, jajek, cukru i śmietany był inspiracją powstania mojego tortu urodzinowego.
Efekt - delikatny, rozpływający się w ustach krem z biszkopcikami o intensywnym smaku pomarańczy. Do tego plasterki cytrusów w obłędnie pysznym syropie i chrupiące, zieloniutkie pistacje. Czysta poezja. Przysięgam - mogłabym jeść ten deser codziennie do końca życia, i nigdy by mi się nie znudził.
Dziś mam dla Was jesienną odsłonę tego włoskiego smakołyku. Tiramisu z dynią jest dość specyficzne. Dynia jest mocno wyczuwalna i jeśli ktoś jej nie lubi, to powinien raczej zostać przy klasyce. Przełamałam trochę smak całości dodając kilka świeżych malin.
Tym razem wzbogaciłam smak klasycznego kremu dodatkiem chałwy. Nie bójcie się - deser wcale nie jest przesłodzony. Słodycz chałwy doskonale równoważą biszkopty namoczone w mocnej, gorzkiej kawie. Całość jest lekka, kremowa i delikatna. Poderwie niejedne uczucia, które zaległy na dnie serca.
Czy wszelkie wariacje na temat tiramisu są profanacją tego klasycznego włoskiego deseru ? Myślę, że to nie ważne, bo liczy się smak, a tego w proponowanym dziś deserze nie brakuje.
W weekendowe poranki mam zazwyczaj niesamowitego lenia, więc zawsze wyszukuję coś, co wymaga minimum wysiłku i skupienia. Przygotowałam więc placuszki z mascarpone i malinami, które wyszły przepyszne! Puszyste i delikatne, nie za słodkie, nie za słone, po prostu bomba.
Rozpływające się w ustach Tiramisu o aksamitnym i pełnym słodyczy smaku, to znakomity deser przełożony biszkoptami nasączonymi kawą oraz delikatym kremem z serka mascarpone i posypany kako. To znakomita kompozycja smaków, przysmak który błyskawicznie znika z talerza.
Kiedy nadchodza swięta,możemy do woli żonglowac kolorami i smakami a także formą naszych slodkosci. Jesli chodzi o tiramisu,to ta forma jest nieco inna od zazwyczej przyjętych,bo mamy tu kopę,wypelnioną po brzegi kremem smietanowo czekoladowym i biszkoptami pachnącymi rumem i kawą.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i dodajemy do mascarpone razem z cukrem pudrem i mlekiem - ucieramy masę mikserem, aż będzie gładka...
Klasyczny krem do tiramisu na jajkach wzbogaciłam o dodatek ajerkoniaku, a pomiędzy warstwy kremu i biszkoptów dołożyłam truskawek. Efekt - zniewalający! Delikatny, leciutki krem, mocno kawowe biszkopty i całkiem smakowite (jak na koniec lutego) truskawki. Aj, zajadaliśmy się, aż nam się - niezbyt romantycznie - uszy trzęsły. To było coś!
Piernikowe tiramisu z powidłami śliwkowymi to jest przepis dla tych, co mają dwie lewe ręce do pieczenia, albo zostają powiadomieni dzień przed Wigilią, że cała rodzina się do nich zjeżdża na Święta. ;)