Piernikowe tiramisu z powidłami śliwkowymi

Piernikowe tiramisu z powidłami śliwkowymi to jest przepis dla tych, co mają dwie lewe ręce do pieczenia, albo zostają powiadomieni dzień przed Wigilią, że cała rodzina się do nich zjeżdża na Święta. ;) Ten bardzo prosty w przygotowaniu deser można zrobić w kilka chwil. Piernikowe tiramisu nawiązuje do klasycznego włoskiego deseru, jednak zamiast biszkoptów użyłem holenderskich ciastek korzennych Speculaas i również nasączyłem je w Amaretto (już bez kawy) i przełożyłem je powidłami śliwkowymi oraz kremem cynamonowym na bazie kremówki i mascarpone (oczywiście można też zrobić klasyczny krem z jajek). Brzmi pysznie, co nie? Takie tiramisu można zaserwować na Święta w pucharkach lub w blaszce i pokroić na kawałki. Wybór należy do Was. Bo w każdej wersji z pewnością będzie świetnie smakować!
*
SKŁADNIKI
na 6 pucharków
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 200 g mascarpone
- 200 g powideł śliwkowych
- 200 g ciasteczek korzennych Speculaas lub pierniczków Pepparkakor*
- 100 ml Amaretto
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki cynamonu
* PRZYGOTOWANIE
Śmietanę kremówkę ubij wraz z mascarpone, cukrem pudrem i 2 łyżeczkami cynamonu na sztywno. Nałóż po 2 łyżki kremu na spód pucharków. Następnie ciastka korzenne zamaczaj na moment w Amaretto i układaj w pucharkach. Na pierniczki wyłóż powidła śliwkowe i ułóż kolejną warstwę kremu oraz ciastek. Wierzch deseru posmaruj kremem i opcjonalnie udekoruj za pomocą rękawa cukierniczego. Gotowe tiramisu wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed samym podaniem deser oprósz cynamonem.
Piernikowe tiramisu można również przygotować w formie. Wystarczy użyć jedynie trochę więcej ciastek i układać je podobnie jak biszkopty w tradycyjnym deserze. Z podanych proporcji powinna wyjść blaszka o wymiarach ok. 20 x 30 cm.
*Ciastka zwykle można dostać w popularnych dyskontach przed Świętami, jeśli ich jednak nie znajdziesz, wykorzystaj nielukrowane pierniczki bez nadzienia, np. Katarzynki. Trzeba je tylko bardziej nasączyć Amaretto.
*




*Inspiracja: Moje Wypieki.