Dyniowe tiramisu
Pyszne kremowe tiramisu dyniowe z serkiem mascarpone lub bardzo kremowym twarogiem. Uwielbiam tiramisu w każdej postaci robiłam naprawdę dużo wariacji na jego temat choć niektóre nie zdążyły doczekać zdjęć ;-) łakomczuch ha ha To tiramisu robiłam w wersji mascarpone jak również z twarogiem który tu jest niezwykle kremowy i delikatny w dodatku można go wyjadać łyżeczką wprost z miseczki - jest tak dobry . Zdecydowanie bawarskie mleko i sery są o wiele lepsze o tego które piłam i jadłam na co dzień w Polsce i sama nie wiem dlaczego. ;-) A tiramisu jest boskie, małe kawałeczki biszkoptów nasączone espresso przełożone kremem i posypane kawą - nic tylko jeść. Polecam
przepis własnyNa dwie porcje
- 250 g twarogu trzykrotnie mielonego lub mascarpone
- 200 g musu z dyni
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub innego zamiennika
- 150 g creme fraiche
- 5 podłużnych biszkoptów
- 80 ml espresso
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 30 ml amaretto
Przygotować czyste szklanki, pucharki lub kieliszki .
Zaparzyć kawę i posłodzić do smaku gdy lekko przestygnie dodać amaretto i wymieszać - odstawić.
Do miseczki przełożyć twaróg lub mascarpone, dodać cukier pure z dyni oraz przyprawy i wymieszać - jeżeli masa jest mało słodka ewentualnie dosłodzić do smaku.
Na końcu wymieszać z creme fraiche . Biszkopty przekroić na mniejsze kawałki i maczać w kawie ułożyć na dnie kieliszka tak by pokryło całe dno na to przygotowany krem ,następnie posypać kawą rozpuszczalną wymieszaną z kakao - czynność powtarzamy jeszcze raz (biszkopty,krem kawa z kakao) . Wierzch posypać startą czekoladą - schłodzić i podawać .
Smacznego
przepis dodaję do Festiwal dyni 2015