Deser dyniowy z mascarpone, figami i jeżynami
Deser z dynią w roli głównej, pyszny jesienny deser w energetyzującym pomarańczowym kolorze z ostatnimi jeżynami z ogrodu i figami. Ci
którym dynia kojarzy się tylko z kremowa zupą i słodko-kwaśną dynią w occie pewnie się zdziwią, jednak zapewniam - dynia i tu stanęła na wysokości zadania. Nie jest dietetyczny, bo dyni towarzyszy mascarpone i śmietana kremówka, ale ma dwie zalety - błyskawiczny do przygotowania i po prostu pyszny.
Składniki:
250 g mascarpone
150 g śmietany kremówki
250-300 g puree z dynii
2 łyżki amaretto
4 łyżki cukru lub ksylitolu
figi i jeżyny
Wykonanie:
- przygotować puree z dynii wg tego przepisu
- mascarpone ubić ze śmietaną kremówką mikserem. Dodać cukier, puree z dynii i amaretto, wymieszać ponownie
- deser ułożyć w pucharkach. Ozobić figami i jeżynami. Podawać schlodzony