Deser dyniowy z mascarpone, figami i jeżynami

Deser dyniowy z mascarpone, figami i jeżynami
Zdjęcie - Deser dyniowy z mascarpone, figami i jeżynami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Deser z dynią w roli głównej, pyszny jesienny deser w energetyzującym pomarańczowym kolorze z ostatnimi jeżynami z ogrodu i figami. Ci
którym dynia kojarzy się tylko z kremowa zupą i słodko-kwaśną dynią w occie pewnie się zdziwią, jednak zapewniam - dynia i tu stanęła na wysokości zadania. Nie jest dietetyczny, bo dyni towarzyszy mascarpone i śmietana kremówka, ale ma dwie zalety - błyskawiczny do przygotowania i po prostu pyszny.

Zdjęcie - Deser dyniowy z mascarpone, figami i jeżynami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:

250 g mascarpone
150 g śmietany kremówki
250-300 g puree z dynii
2 łyżki amaretto
4 łyżki cukru lub ksylitolu
figi i jeżyny

Wykonanie:
  • przygotować puree z dynii wg tego przepisu
  • mascarpone ubić ze śmietaną kremówką mikserem. Dodać cukier, puree z dynii i amaretto, wymieszać ponownie
  • deser ułożyć w pucharkach. Ozobić figami i jeżynami. Podawać schlodzony
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Deser dyniowy z mascarpone, figami i jeżynami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów