Kopa tiramisu w gwiazdki

Kopa tiramisu w gwiazdki

Kiedy nadchodza swięta,możemy do woli żonglowac kolorami i smakami a także formą naszych slodkosci. Jesli chodzi o tiramisu,to ta forma jest nieco inna od zazwyczej przyjętych,bo mamy tu kopę,wypelnioną po brzegi kremem smietanowo czekoladowym i biszkoptami pachnacymi rumem i kawa.

Zachecam do poszukiwac i zycze udanych swiatecznych inspiracji.

Zapraszam!

Zdjęcie - Kopa tiramisu w gwiazdki ( Christmas tiramisu with the stars ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kopa tiramisu w gwiazdki ( Christmas tiramisu with the stars ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kopa tiramisu w gwiazdki ( Christmas tiramisu with the stars ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kopa tiramisu w gwiazdki ( Christmas tiramisu with the stars ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kopa tiramisu w gwiazdki ( Christmas tiramisu with the stars )

 

. biszkopty podluzne

. 200 +200 ml smietany kremowki

. 150 gr bialej czekolady

. 100 gr cukru pudru

. aromat rumowy

. 2 lyzki kawy rozpuszczalnej

- 4 lyzki wrzatku

- 3/4 szklanki zimnej wody

. 2 lyzki rumu lub wodki

. 2 lyzki kakao

- 2 kostki ( male ) gorzkiej czekolady

 

ponadto

. czerwona masa cukrowa na gwiazdki

. formy do ciastek " gwiazdki " w 3 wymiarach

. folia spozywcza

 

Wykonanie

- miseczke gleboka o sred. 18 cm wykladamy folia spozywcza

- biala czekolade rozpuszczamy w 200 ml goracej smietany - studzimy w lodowce az zgestnieje

- pozostala smietane 200ml ubijamy z cukrem pudrem na sztywno,dodajemy aromat rumowy

- ubita smietane powoli laczymy z rozpuszczona czekolada w smietanie

- kawe rozpuszczamy we wrzatku,dodajemy rum,i zimna wode ( poncz musi dobrze ostygnac )

- scianki miseczki pokrywamy biszkoptami moczanymi w ponczu kawowym

- na dno miseczki wykladamy lyzke kremu i na to biszkopty,posypujemy kakao i tak postepujemy az do wypelnienia calej miski

- ostatnia warstwe stanowia biszkopty ,czyli podstawe tiramisu

- calosc okrywamy folia spozywcza mocno dociskajac

- miske odstawiamy do lodowki na ok.1 godz ( a nawet cala noc )

- po uplywie czasu,zdejmujemy z miski folie,kladziemy talerz i odwracamy ciasto

- pokrywamy calosc pozostalym kremem - znow chlodzimy ok.1/2h

- czekolade rozpuszczamy w mikrofali

- po przestudzeniu przekladamy ja do woreczka foliowego i naciny koncowke

- dekorujemy ciasto malujac na nim cienkie nitki

- z masy cukrowej wycinamy gwiazdki ukladamy je nieregularnie na ciescie

- calosc posypujemy niewielka iloscia cukru pudru- snieg musi byc"

Smacznego!

 

Kategorie przepisów