Kopa tiramisu w gwiazdki

Kiedy nadchodza swięta,możemy do woli żonglowac kolorami i smakami a także formą naszych slodkosci. Jesli chodzi o tiramisu,to ta forma jest nieco inna od zazwyczej przyjętych,bo mamy tu kopę,wypelnioną po brzegi kremem smietanowo czekoladowym i biszkoptami pachnacymi rumem i kawa.

Zachecam do poszukiwac i zycze udanych swiatecznych inspiracji.

Zapraszam!

Zdjęcie - Kopa tiramisu w gwiazdki ( Christmas tiramisu with the stars ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kopa tiramisu w gwiazdki ( Christmas tiramisu with the stars ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kopa tiramisu w gwiazdki ( Christmas tiramisu with the stars ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kopa tiramisu w gwiazdki ( Christmas tiramisu with the stars ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kopa tiramisu w gwiazdki ( Christmas tiramisu with the stars )

 

. biszkopty podluzne

. 200 +200 ml smietany kremowki

. 150 gr bialej czekolady

. 100 gr cukru pudru

. aromat rumowy

. 2 lyzki kawy rozpuszczalnej

- 4 lyzki wrzatku

- 3/4 szklanki zimnej wody

. 2 lyzki rumu lub wodki

. 2 lyzki kakao

- 2 kostki ( male ) gorzkiej czekolady

 

ponadto

. czerwona masa cukrowa na gwiazdki

. formy do ciastek " gwiazdki " w 3 wymiarach

. folia spozywcza

 

Wykonanie

- miseczke gleboka o sred. 18 cm wykladamy folia spozywcza

- biala czekolade rozpuszczamy w 200 ml goracej smietany - studzimy w lodowce az zgestnieje

- pozostala smietane 200ml ubijamy z cukrem pudrem na sztywno,dodajemy aromat rumowy

- ubita smietane powoli laczymy z rozpuszczona czekolada w smietanie

- kawe rozpuszczamy we wrzatku,dodajemy rum,i zimna wode ( poncz musi dobrze ostygnac )

- scianki miseczki pokrywamy biszkoptami moczanymi w ponczu kawowym

- na dno miseczki wykladamy lyzke kremu i na to biszkopty,posypujemy kakao i tak postepujemy az do wypelnienia calej miski

- ostatnia warstwe stanowia biszkopty ,czyli podstawe tiramisu

- calosc okrywamy folia spozywcza mocno dociskajac

- miske odstawiamy do lodowki na ok.1 godz ( a nawet cala noc )

- po uplywie czasu,zdejmujemy z miski folie,kladziemy talerz i odwracamy ciasto

- pokrywamy calosc pozostalym kremem - znow chlodzimy ok.1/2h

- czekolade rozpuszczamy w mikrofali

- po przestudzeniu przekladamy ja do woreczka foliowego i naciny koncowke

- dekorujemy ciasto malujac na nim cienkie nitki

- z masy cukrowej wycinamy gwiazdki ukladamy je nieregularnie na ciescie

- calosc posypujemy niewielka iloscia cukru pudru- snieg musi byc"

Smacznego!

 

Przepisy z tych kategorii

Espresso brownie – kawowe ciasto brownie

Espresso brownie – kawowe cias…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Wyjątkowe tiramisu na wyjątkowy dzień
2

Wyjątkowe tiramisu na wyjątkow…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Deser tiramisu

Deser tiramisu

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami
3

Ciasto czekoladowe z karmelizo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Wuzetka cynamonowa
2

Wuzetka cynamonowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kawa malinowo-różana z białą czekoladą
1

Kawa malinowo-różana z białą c…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Filet z indyka caprese

Filet z indyka caprese

napiecyku napiecyku
napiecyku

Falafel z ciecierzycy

Falafel z ciecierzycy

upl upl
Niebo w gębie

Karpatka

Karpatka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Babka cytrynowa na maśle
2

Babka cytrynowa na maśle

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej

Żeberka w marynacie miodowo-mu…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Karkówka na dziko - w jałowcu i kolendrze

Karkówka na dziko - w jałowcu…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika