Tort czekoladowy z mascarpone i malinami
Moooocno czekoladowy tort z masą na bazie serka mascarpone i bitej śmietany z dodatkiem malin. Łatwy do przygotowania a efekt jest pyszny, polecam! :)
Składniki na tortownicę o śr. 28 cm: (Inspiracja: :"Ulubione przepisy")
Ciasto czekoladowe:
- 150 g masła
- 75 g gorzkiej czekolady
- 200 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g śmietany 18%
- 3 łyżki mleka
- 50 g ciemnego kakao
- 60 ml mocnej kawy
- 5 jajek
- 250 g brązowego cukru
- 600 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 50 g mlecznej czekolady
- ok. 350-400 g malin
- 1 szklanka mocnej herbaty z łyżeczką cukru
- ok. 30 g mlecznej czekolady
W małym rondelku o grubym dnie rozpuścić masło, zdjąć z ognia, dodać połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszając poczekać aż się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia. Przygotować 3 miski. W 1. misce wymieszać przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. W 2. misce wymieszać śmietanę, mleko, kakao oraz wystudzoną kawę. W 3. misce całe jajka ubić z brązowym cukrem na puszystą, jasną masę. Do ubitych jajek dodać rozpuszczone masło z czekoladą, zmiksować. Następnie dodać zawartość 2. miski. Również zmiksować. Na koniec wsypać zawartość 1. miski i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką. Tortownicę dokładnie natłuścić i obsypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto i piec w temperaturze 160 stopni C przez ok 30-35 minut (aż do suchego patyczka). Następnie powoli ciasto ostudzić.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do ubitej kremówki dodawać po łyżce serka mascarpone nie przestając miksować. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wmieszać do kremu.
Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Każdy z nich nasączyć połową szklanki herbaty. Na pierwszy blat wyłożyć 1/3 kremu, na nim poukładać maliny (część zostawić do dekoracji), następnie kolejną 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Na wierzchu poukładać pozostałe maliny i oprószyć startą na tarce o dużych oczkach mleczną czekoladą. Schładzać minimum 3 godziny przed podaniem.