Budyniowe tiramisu
Czy wszelkie wariacje na temat tiramisu są profanacją tego klasycznego włoskiego deseru ? Myślę, że to nie ważne, bo liczy się smak, a tego w proponowanym dziś deserze nie brakuje.
Budyniowe tiramisu powstało tak nagle, jak nagle zrodził się plan w mojej głowie. Miałam już ugotowany budyń, więc deser mogłam przygotować w przeciągu kilku minut. Jeśli zatem planujecie zaskoczyć dziś kogoś słodkim i kuszącym deserem kawowym, koniecznie już rano ugotujcie budyń. A wieczorem szybciutko dokończycie dzieło.
Kawowy deser z kremem budyniowym wygląda niemalże jak klasyczne tiramisu. Śmiem jednak stwierdzić, że ma ciut, ciut mniej kalorii, a na przedwiośniu to się bardzo liczy ! Choć z drugiej strony - kalorie trzeba spalić, a podobno tu sprawdzają się ćwiczenia wieczorne, które mogą być słodką kontynuacją wieczoru z ukochanym/ukochaną... Suma sumarum, deser zawiera odpowiednią liczbę kalorii, by było co spalać !
Jeśli Walentynki to "święto" nie w waszym stylu, wcale nie musicie rezygnować z kuszącego deseru. To deser nie tylko dla zakochanych, to deser stworzony z sercem - dla Was wszystkich. Śmiało korzystajcie z przepisu, zarówno Wy zakochani i Wy nieszczęśliwie porzuceni, Wy samotni i Wy single z wyboru, Wy kobiety i Wy mężczyźni, Wy małżonkowie i Wy młodzi kochankowie...
Składniki:
Wykonanie:
Mleko przelać do rondla, zostawiając nieco na rozrobienie proszku budyniowego. Do mleka wsypać cukier i zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony proszek budyniowy, ugotować budyń.
Budyń nakryć folią spożywczą ( nie utworzy się "kożch" ) i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Zagotować wodę. W 1/3 szklanki wody rozpuścić kawę, można dosłodzić. Gdy kawa ostygnie przelać ją do miseczki i dolać alkohol.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Zimny budyń zmiksować, dodając do niego ziarenka z laski wanilii. Do zmiksowanego budyniu ( budyń się nieco rozrzedzi ) dodać ubitą śmietankę i delikatnie całość połączyć.
Biszkopty namoczyć w kawowej esencji.
W pucharkach, szklankach lub kieliszkach układać warstwę z namoczonych w kawie biszkoptów, następnie warstwę kremu budyniowego, posypać kakao. Czynność powtórzyć, ukłądając kolejną warstwę deseru kawowego.
Budyniowe tiramisu wstawić na minimum godzinę do lodówki.
Smacznego !
Budyniowe tiramisu powstało tak nagle, jak nagle zrodził się plan w mojej głowie. Miałam już ugotowany budyń, więc deser mogłam przygotować w przeciągu kilku minut. Jeśli zatem planujecie zaskoczyć dziś kogoś słodkim i kuszącym deserem kawowym, koniecznie już rano ugotujcie budyń. A wieczorem szybciutko dokończycie dzieło.
Kawowy deser z kremem budyniowym wygląda niemalże jak klasyczne tiramisu. Śmiem jednak stwierdzić, że ma ciut, ciut mniej kalorii, a na przedwiośniu to się bardzo liczy ! Choć z drugiej strony - kalorie trzeba spalić, a podobno tu sprawdzają się ćwiczenia wieczorne, które mogą być słodką kontynuacją wieczoru z ukochanym/ukochaną... Suma sumarum, deser zawiera odpowiednią liczbę kalorii, by było co spalać !
Jeśli Walentynki to "święto" nie w waszym stylu, wcale nie musicie rezygnować z kuszącego deseru. To deser nie tylko dla zakochanych, to deser stworzony z sercem - dla Was wszystkich. Śmiało korzystajcie z przepisu, zarówno Wy zakochani i Wy nieszczęśliwie porzuceni, Wy samotni i Wy single z wyboru, Wy kobiety i Wy mężczyźni, Wy małżonkowie i Wy młodzi kochankowie...
Składniki:
- 500 ml mleka
- 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru
- 3 łyżki cukru
- 100 g biszkoptów
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/3 szklanki wody
- 100 ml likieru kawowego ( lud dowolnego alkoholu o smaku kawowym )
- 330 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 laski wanilii ( nie koniecznie )
- 1 łyżka ciemnego kakao
Wykonanie:
Mleko przelać do rondla, zostawiając nieco na rozrobienie proszku budyniowego. Do mleka wsypać cukier i zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony proszek budyniowy, ugotować budyń.
Budyń nakryć folią spożywczą ( nie utworzy się "kożch" ) i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Zagotować wodę. W 1/3 szklanki wody rozpuścić kawę, można dosłodzić. Gdy kawa ostygnie przelać ją do miseczki i dolać alkohol.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Zimny budyń zmiksować, dodając do niego ziarenka z laski wanilii. Do zmiksowanego budyniu ( budyń się nieco rozrzedzi ) dodać ubitą śmietankę i delikatnie całość połączyć.
Biszkopty namoczyć w kawowej esencji.
W pucharkach, szklankach lub kieliszkach układać warstwę z namoczonych w kawie biszkoptów, następnie warstwę kremu budyniowego, posypać kakao. Czynność powtórzyć, ukłądając kolejną warstwę deseru kawowego.
Budyniowe tiramisu wstawić na minimum godzinę do lodówki.
Smacznego !