Placuszki z mascarpone i malinami

Placuszki z mascarpone i malinami

Przeglądając w internetach moje ulubione blogi kulinarne, natknęłam się na bardzo obiecujący przepis na placuszki z owocami i postanowiłam wypróbować go na najbliższe śniadanie. W weekendowe poranki mam zazwyczaj niesamowitego lenia, więc zawsze wyszukuję coś, co wymaga minimum wysiłku i skupienia. Przygotowałam więc placuszki z mascarpone i malinami, które wyszły przepyszne! Puszyste i delikatne, nie za słodkie, nie za słone, po prostu bomba. Podałam je ze świeżymi malinami i polałam miodem i rozpływałam się ze szczęścia podczas tego śniadania. Jak na zdjęciach zauważycie, placuszki wyszły mi nieco koślawe gdyż testowałam nową matę silikonową do pankejków i nie wszystko poszło po mojej myśli ;P Tak czy inaczej musiałam podzielić się z Wami tym znaleziskiem. Jeżeli lubicie tego typu śniadania, polecam także moje placuszki z ricottą i jabłkami i placuszki jogurtowe z jagodami, wszystkie obłędne! Zapraszam!

Przepis znaleziony tutaj.

Zdjęcie - Placuszki z mascarpone i malinami / Mascarpone pancakes with raspberries - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Placuszki z mascarpone i malinami

(2 porcje)

Składniki:

  • 125 g mascarpone
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 90 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2-3 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • 100 g malin
  • cukier puder, miód do podania

Przygotowanie:

  1. W średniej misce, roztrzep rózgą jajko z cukrem i wanilią, dodaj mascarpone i ponownie wymieszaj.
  2. W oddzielnej miseczce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, następnie wmieszaj do masy serowej tak by ciasto miało jednolitą konsystencję. Na koniec delikatnie wmieszaj mleko i maliny.
  3. Rozgrzej szeroką patelnię z łyżką oleju na średnim ogniu, wyłóż po 1-2 łyżki masy na jednego placuszka i smaż do ładnego zarumienienia z każdej strony. Podawaj jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem i polane miodem.

Smacznego!

Zdjęcie - Placuszki z mascarpone i malinami / Mascarpone pancakes with raspberries - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Mascarpone pancakes with raspberries

(2 servings)

Ingredients:

  • 125 g mascarpone cheese
  • 1 egg
  • 2 tablespoons of sugar
  • 90 g flour
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 1 tablespoon of vanilla extract
  • 2-3 tablespoons of milk
  • pinch of salt
  • 100 g fresh raspberries
  • powdered sugar, honey to serve

Preparation:

  1. In a medium bowl beat egg with sugar and vanilla, add the mascarpone and mix.
  2. In a separate bowl, mix the flour with baking powder and salt, and mix into cheese batter. Beat until blended and mix in milk and raspberries.
  3. Heat a large frying with 1 tbsp of oil over medium heat oil, add 1-2 tablespoons of batter forming pancake shape. Fry until golden brown then flip and cook until browned. Transfer to a plate and repeat with the rest of the batter. Serve warm sprinkled with powdered sugar and honey.

Enjoy!

Zdjęcie - Placuszki z mascarpone i malinami / Mascarpone pancakes with raspberries - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów