Wyjątkowe tiramisu na wyjątkowy dzień

Czas pędzi. I to tak na złamanie karku; doprawdy, gdzie on się tak spieszy...? Że niby do wiosny...? Na jutro zapowiadają minus piętnaście stopni! No naprawdę, nie ma ku czemu tak biec...
Niedawno uświadomiłam sobie, że wczoraj minęło pół roku do naszego wesela. Pół roku! Dacie wiarę...? Nie wiem, kiedy to minęło. Gdy myślę o weselu, mam wrażenie, jakby było wczoraj. No, może trochę przesadziłam... Ale pamiętam szczegóły nie gorzej niż tydzień po. Ciągle się śmieję na myśl o niektórych momentach i wzruszam na wspomnienie siąkającego w kościele Taty. Pamiętam nasz pierwszy taniec (totalna porażka, ale było ciemno, to nikt nie widział), ustawianie się do zdjęć i sakramentalne tak. Boskie danie główne, toasty i piosenkę, która chwyciła mnie za serce. Zdenerwowanie przed przemową, a potem głośne wybuchy śmiechu gości i oklaski. Ach, cóż to był za dzień!
Z tej okazji w miniony weekend przygotowałam nasz ulubiony deser w nieco innej odsłonie. Klasyczny krem do tiramisu na jajkach wzbogaciłam o dodatek ajerkoniaku, a pomiędzy warstwy kremu i biszkoptów dołożyłam truskawek. Efekt - zniewalający! Delikatny, leciutki krem, mocno kawowe biszkopty i całkiem smakowite (jak na koniec lutego) truskawki. Aj, zajadaliśmy się, aż nam się - niezbyt romantycznie - uszy trzęsły. To było coś!
Tiramisu z ajerkoniakiem i truskawkami
Zdjęcie - Wyjątkowe tiramisu na wyjątkowy dzień - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: (na 4-6 porcji)

  • 3 jajka
  • 40 g cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 75 g ajerkoniaku
  • 80 g podłużnych biszkoptów
  • 200 ml mocnej kawy
  • 2 łyżki kakao
  • 250 g truskawek

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Wlać ajerkoniak, zmiksować. Dodać mascarpone, miksować, aż krem zacznie gęstnieć. Ubić białka, delikatnie wmieszać do kremu.
Biszkopty maczać krótko w kawie. Ułożyć połowę na dnie szklanek, następnie wyłożyć połowę kremu. Oprószyć kakao, wyłożyć połowę pokrojonych w ćwiartki truskawek. Na owoce położyć namoczone w kawie biszkopty, przykryć pozostałym kremem. Schłodzić.
Przed podaniem wierzch oprószyć kakao i udekorować pozostałymi truskawkami.
Smacznego!
Zdjęcie - Wyjątkowe tiramisu na wyjątkowy dzień - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tymczasem ja znów wylądowałam na Zelandii. Póki co - fajnie jest. Miło jest zobaczyć znane, dawno niewidziane twarze, pogadać o wszystkim i o niczym, i pośmiać się do rozpuku. Od razu odmłodniałam, przynajmniej o kilka lat.

Przepisy z tych kategorii

Cake pops
2

Cake pops

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Jaglany budyń z wegańskim słonym karmelem
1

Jaglany budyń z wegańskim słon…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chokladbollar - szwedzkie kuleczki czekoladowe (bez cukru)
1

Chokladbollar - szwedzkie kule…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pascha wielkanocna z owsianą kruszonką

Pascha wielkanocna z owsianą k…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Kisiel wiśniowy z tapioką

Kisiel wiśniowy z tapioką

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Mus czekoladowy z solonym karmelem

Mus czekoladowy z solonym karm…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Deser z ciasteczkami, mascarpone, bananem i kiwi

Deser z ciasteczkami, mascarpo…

Beti Beti
kruche babeczki

Tiramisu z malinami
1

Tiramisu z malinami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Deser z mascarpone

Deser z mascarpone

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ekspresowy pudding chia à la nutella
1

Ekspresowy pudding chia à la n…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Czekoladowe batoniki quinoa
1

Czekoladowe batoniki quinoa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jaglany deser kinder country

Jaglany deser kinder country

ilovebake ilovebake
I Love Bake