Sos pomidorowy w ten sposób przygotowuję od kilku dobrych lat. Niezmiennie wg tego samego przepisu. Szybki w przygotowaniu sos nadaje się do makaronu, pizzy ( po odparowaniu ), sosów.
Długo się zastanawiałam, czy dodawać przepis na coś tak prostego jak sos pieczarkowy. Ale doszłam do wniosku, że może znajdzie się ktoś, kto nie wie jak go przyrządzić. Może komuś przyda się taka informacja, zwłaszcza teraz, przed wigilią.
Pesto pietruszkowe samo zdrowie :). Pesto z natki pietruszki można zrobić tylko z oliwą i cytryną, lub z dodatkiem słonecznika, migdałów, innych świeżych ziół. Spróbujcie także z suszonymi pomidorami. W kilka sekund macie pyszne smarowidło do pieczywa, sos do makaronu lub dodatek do innych potraw.
Sos z pieczonej papryki z pomidorami, znakomity na ciepło i zimno, pasuje do makaronu, pizzy, zapiekanek, kanapek i innych potraw. W sezonie przygotuj go ze świeżych pomidorów pozbawionych gniazd nasiennych i skóry, zimą i wiosną zdecydowanie lepsze będą pomidory z puszki.
Wbrew pozorom, nie jest łatwo przygotować dobry sos pomidorowy, ale poprosilam mojego włoskiego teścia, ten bez najmniejszych problemów zdradzil sekrety tradycyjnego sosu pomidorowego z jego rodzinnego domu.
Cebulę pokrój drobno i uduś na oleju do miękkości. Następnie dodaj sok (lub przecier) pomidorowy, trochę soli, ewentualnie cukru, pieprz czarny, goździki, listki laurowe i doprowadź do wrzenia gotując na małym ogniu...
Surowy brokuł zmiksowny z orzechami włoskimi, olejem i kilkoma przyprawami jest po prostu pyszny. Zamiast orzechów włoskich możesz użyć każdych innych lub migdałów. Pesto brokułowe to świetna pasta na kanapki. z jego udziałem przygotujesz błyskawiczny obiad z makaronem.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sosy do ciast!
Faworytami od zawsze jest solony sos karmelowy i sos angielski – czyli sos waniliowy.
Idealnie nadaje się do ciast, deserów, lodów, naleśników czy też gofrów.
Smakuje obłędnie i jest bardzo łatwy do zrobienia!
Prosta pasta do pieczywa, tym razem bohaterem są ziarenka słonecznika. Ziarna słonecznika mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. To bogactwo cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodzaju omega-3 i omega-6.
Kremowa i delikatna pasta, która idealnie sprawdza się na kanapki. Według mnie, czerwona fasola, suszone pomidory i świeża pietruszka doskonale się komponują. Polecam!
Postanowiłem dokonać tutaj mariażu kuchni polskiej z japońską. Głównym celem było dla mnie kreatywne wykorzystanie suszu i przełamanie konwencji, że można z niego zrobić nie tylko kompot, ale również cudowny sos. Ugotowane owoce użyłem zaś do farszu i połączyłem z pieczoną kaczką, podbijając smak sosem sojowym, octem ryżowym, czosnkiem i imbirem.