Sos pieczarkowy

Sos  pieczarkowy

Długo się zastanawiałam, czy dodawać przepis na coś tak prostego jak sos pieczarkowy. Ale doszłam do wniosku, że może znajdzie się ktoś, kto nie wie jak go przyrządzić. Może komuś przyda się taka informacja, zwłaszcza teraz, przed wigilią. Zwykle podaje się w tę wyjątkową noc sos z suszonych grzybów, ale myślę, że jeśli ktoś nie ma do nich dostępu, to pieczarki mogą być spokojnie ich zamiennikiem. Ten sos przygotowuję dość często: świetnie smakuje z makaronem (wtedy zdecydowanie z dużą ilością posiekanej natki pietruszki), jako dodatek do kopytek, pierogów czy kotletów ziemniaczanych. Prosty i smaczny :)

Zdjęcie - Sos  pieczarkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1,5-2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • odrobina sosu sojowego
  • natka pietruszki
  • olej lub masło do smażenia

Wykonanie:

Cebule drobno posiekać i zeszklić na maśle/oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić i dusić całość pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodać bulion i gotować całość kilka minut. Zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i sosem sojowym. Dodać posiekaną natkę. Podawać np. z makaronem. Smacznego :)

Zdjęcie - Sos  pieczarkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sos  pieczarkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów