Pasta kanapkowa ze słonecznika
Prosta pasta do pieczywa, tym razem bohaterem są ziarenka słonecznika.
Ziarna słonecznika mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. To bogactwo cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodzaju omega-3 i omega-6. W połączeniu ze sporą ilością błonnika dają mieszankę znakomicie spalającą tkankę tłuszczową. Ponadto korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego, przyspieszają usuwanie szkodliwych toksyn. Zapewniają szybkie uczucie sytości, a fitoestrogeny łagodzą przykre dolegliwości związane z menopauzą. Ponadto poprawiają koncentrację i usprawniają pracę mózgu.
To najbogatsze roślinne źródło witaminy B6. Zawierają także ogromne ilości witaminy E i kwasu foliowego, jak również sporo mikroelementów: miedzi, potasu, cynku, selenu.
Bardzo prosta do przygotowania. Lepiej jednak jeść ją z umiarem, bo kalorii jej nie brakuje.
Składniki:
1 szklanka ziaren słonecznika
4 suszone pomidorki ze słoiczka
1 ząbek czosnku
1,5-2 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki wody
sól, pieprz
Wykonanie:
- słonecznik zalać wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia
- następnego dnia odlać wodę z namaczania i dobrze przepłukać ziarenka na sitku
- w blenderze umieścić opłukany słonecznik i z pozostałymi składnikami i zblendować do uzyskania gruzełkowatej struktury
- przechowywać w lodówce kilka dni w słoiczku z nakrętką