Pesto z natki pietruszki i suszonych pomidorów
Pesto pietruszkowe samo zdrowie :). Pesto z natki pietruszki można zrobić tylko z oliwą i cytryną, lub z dodatkiem słonecznika, migdałów, innych świeżych ziół. Spróbujcie także z suszonymi pomidorami. W kilka sekund macie pyszne smarowidło do pieczywa, sos do makaronu lub dodatek do innych potraw.
Składniki:
Składniki:
- szklanka posiekanej natki pietruszki,
- 3 listki bazylii lub gałązka tymianku (opcjonalnie),
- 3-5 suszonych pomidorów z oleju,
- sok i skórka otarta z połówki cytryny,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę lub starty na tarce.
- Zmiksować wszystkie składniki blenderem dodając odpowiednią ilość oliwy w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać.
- Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, zalane oliwą.