Sos pomidorowy – przetwory 2014 – przepis na prosty sos
Sos pomidorowy w ten sposób przygotowuję od kilku dobrych lat. Niezmiennie wg tego samego przepisu. Szybki w przygotowaniu sos nadaje się do makaronu, pizzy ( po odparowaniu ), sosów.
Sos pomidorowy ( ilość lekko hurtowa ;))
- 20 kg pomidorów lima
- 5 główek czosnku
- 0,5 szklanki oleju
Pomidory myję i kroję na cztery części. Obieram i siekam czosnek. W dużym garnku rozgrzewam olej,podsmażam delikatnie ( do puszczenia zapachu ) czosnek i dodaje pomidory, mieszam od razu porządnie, zostawiam na gazie i raz na jakiś czas ( średnio co 5-10 minut mieszam ). Gotuję tak, aż pomidory się rozpadną i porządnie zagotują. Wyłączam gaz, studzę pomidory, miksuje porządnie blenderem, zagotowuję jeszcze raz. Przelewam do wyparzonych słoików, na wierzch sosu wylewam olej tak aby pokrył sos pomidorowy, zakręcam i odstawiam gorące słoiki do góry dnem do ostygnięcia. Po odwróceniu słoików olej wypłynie na wierzch i zrobi barierę ochroną przed psuciem się pomidorów.
A potem w zimie zawartość ze słoika na patelnię – nie trzeba już dodawać oleju :)
Smacznego !