Pesto z surowego brokuła
Brokuł to prawdziwy champion w kategorii najzdrowszych warzyw. Posiada wyjątkowe właściwości zdrowtne, chroni przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, chroni nasze oczy (luteina i zeaksantyna!), reguluje poziom cukru we krwi. Jest doskonałym źródłem błonnika, który pozwala zachować szczupłą sylwetkę.
W rankingu warzyw pod względem mocy przeciwdziałania rakowi brokuł zajmuje I miejsce.
To wszystko za sprawą sulforafanu - bardzo silnego przeciwutleniacza.
Warzywo zachowuje wszystkie antyrakowe właściwośći tylko w stanie surowym!!!
Gotowanie niszczy bowiem myrozynazę - enzym, który jest niezbędny do produkcji sulforafanu. Dopuszczalna temperatura to 76`C, także ewentualnie można ugotować brokuła na parze, ale nie dłużej niż 3-4 minuty. Tyle najnowsze doniesienia naukowe.
Mało kto pokusi się o zjedzenia brokuła na surowo (wyjatek stanowi koktajl - przepis tutaj), ale w postaci pesto zje brokuła już każdy i poprosi o dokładkę.
Surowy brokuł zmiksowny z orzechami włoskimi, olejem i kilkoma przyprawami jest po prostu pyszny. Zamiast orzechów włoskich możesz użyć każdych innych lub migdałów. Pesto brokułowe to świetna pasta na kanapki. z jego udziałem przygotujesz błyskawiczny obiad z makaronem. Na spaghetti z brokułowym pesto zapraszam jutro!
Składniki:
1 brokuł
1 szklanka orzechów włoskich
1/2 szklanki oleju +jeszcze trochę
skórka otarta z 1 cytryny bio
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru
sól, pieprz
2 łyżki soku z cytryny
natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
- brokuła umyć i wyciąć z głąba zielone różyczki
- do kielicha blendera wrzucić różyczki brokuła, orzechy włoskie, obrany ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, imbir i wlać olej. Zmiksować do pożądanej konsystencji, a gdyby miksowanie szło opornie dolać jeszcze odrobinę oleju
- pesto doprawić do smaku solą, pieprzem i skórką otartą z 1 cytryny