Aksamitny sos do makaronu, pizzy, zapiekanek, kanapek...

Sos z pieczonej papryki z pomidorami, znakomity na ciepło i zimno, pasuje do makaronu, pizzy, zapiekanek, kanapek i innych potraw. W sezonie przygotuj go ze świeżych pomidorów pozbawionych gniazd nasiennych i skóry, zimą i wiosną zdecydowanie lepsze będą pomidory z puszki.
Do sosu dodaliśmy suszone oregano, możesz dodać także tymianek, suszone liście kozieradki, bazylię itp.
Możesz przechowywać go przez klika dni w lodówce, lub zapasteryzować (20 min.)


Zdjęcie - Aksamitny sos do makaronu, pizzy, zapiekanek, kanapek... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Czas przygotowania: 40 minut Składniki:
  • 500 g papryki czerwonej
  • 400 g (1 puszka) pomidorów bez skóry
  • 80 g cebuli
  • 30 g oliwy
  • 8 suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżeczka domowego koncentratu warzywnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonej papryki wędzonej ostrej
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • szczypta cynamonu
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz

Przygotowanie:
  1. Papryki nakłuj, do środka każdej wciśnij kawałek czosnku, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220'C (najlepiej pod grill), kiedy papryka się mocno przypiecze przekręć na drugą stronę, przypiecz.
  2. Gorące papryki przełóż do miski i nakryj folią. Kiedy przestygną usuń gniazda nasienne i skórę.
  3. Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę, dodaj rozdrobnione pomidory z puszki, pomidory suszone i przyprawy, duś na małym ogniu 10 minut.
  4. Dodaj upieczoną paprykę, zmiksuj blenderem na gładki sos, ewentualnie dopraw do smaku lub pogotuj trochę dłużej, żeby zredukować płyn jeśli widzisz taką konieczność.

Zdjęcie - Aksamitny sos do makaronu, pizzy, zapiekanek, kanapek... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wersja na thermomix

Przygotowanie:
  1. Papryki po nakłuj, do środka każdej wciśnij kawałek czosnku, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220'C (najlepiej pod grill), kiedy papryka się mocno przypiecze, a nawet zwęgli, przekręć na drugą stronę, przypiecz.
  2. Gorące papryki przełóż do miski i nakryj folią. Kiedy przestygną usuń gniazda nasienne i skórę.
  3. Do naczynia miksującego włóż cebulę, rozdrobnij 3s/obr.5. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodaj oliwę, duś 3 min/120'C/obr. 1.
  5. Dodaj pomidory z puszki, pomidory suszone z oleju, rozdrobnij 3s/obr.5.
  6. Dodaj koncentrat warzywny, przyprawy, gotuj 7 min / 110'C/obr.1, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałóż koszyczek.
  7. Dodaj upieczoną paprykę, zmiksuj 30 s/obr. 8, ewentualnie dopraw do smaku.

Przepisy z tych kategorii

Fryzjer na poprawę nastroju

Fryzjer na poprawę nastroju

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Gryczane ciasto ze śliwkami. Przepis dla Helenki

Gryczane ciasto ze śliwkami. P…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pieczony kalafior
1

Pieczony kalafior

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Cukinie okrągłe zapiekane z mięsem
1

Cukinie okrągłe zapiekane z mi…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pasta z buraków i migdałów do chleba

Pasta z buraków i migdałów do…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zapiekanka ziemniaczana z porem
1

Zapiekanka ziemniaczana z pore…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Irlandzki sos miętowy do jagnięciny
1

Irlandzki sos miętowy do jagni…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sos cumberland do wędlin i pasztetów
2

Sos cumberland do wędlin i pas…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Dip z buraka i fety
2

Dip z buraka i fety

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sos cumberland – domowy i najlepszy przepis
1

Sos cumberland – domowy i najl…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sos wielkanocny
3

Sos wielkanocny

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sos chrzanowy – prosta klasyka na Wielkanocny stół
1

Sos chrzanowy – prosta klasyka…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy