Sos pomidorowy włoski mojego teścia

Sos pomidorowy włoski mojego teścia

Wbrew pozorom ,nie jest latwo przygotowac dobry sos pomidorowy,ale poprosilam mojego wloskiego tescia ,ten bez najmniejszych problemow zdradzil sekrety tradycyjnego sosu pomidorowego z jego rodzinnego domu.

Ponizej skladniki i poszczegolne etapy przygotowan -odczekalismy nieco potem zas wielka uczta- bucatini w sosie -pycha!

Zapraszam!

Zdjęcie - Sos pomidorowy wloski mojego tescia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sos pomidorowy wloski mojego tescia

 

Zdjęcie - Sos pomidorowy wloski mojego tescia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

.500 ml passata lub przecier pomidorowy

.1 czerwona cebula

.2 zabki czosnku

.1/3 szklanki czerwonego wina

.1 szklanka wody

.sol i pieprz

.tarty parmezan

.oliwa z oliwek

 

Wykonanie

W rondelku rozgrzewamy strumien oliwy,wrzucamy czosnek i pokrojona w kostke cebule,mieszamy i podgrzewamy do momentu,az cebulka straci kolor i wyraznie zjasnieje ( nie wolno przypalic ).

Dodajemy passate i szklanke wody,mieszamy calosc i gotujemy przez 1/2 godz.na wolnym ogniu.

Po tym czasie dodajemy wino,sol i pieprz do smaku,mieszamy chwile gotujemy i nasz sos gotowy.

Moim ulubionym makaronem sa " bucatini",to rodzaj spaghetti z dziurka,podalam je z sosem pomidorowym ,talerz posypalam tartym parmezanem i gotowe!

Prosto,smacznie i zdrowo!

Smacznego!

Kategorie przepisów