Sos angielski
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sosy do ciast!
Faworytami od zawsze jest solony sos karmelowy i sos angielski – czyli sos waniliowy.
Idealnie nadaje się do ciast, deserów, lodów, naleśników czy też gofrów.
Smakuje obłędnie i jest bardzo łatwy do zrobienia!
Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakował.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* żółtko – 3 szt
* cukier puder – 3 łyżki
* śmietana 30% – 200 ml
* mleko – 100 ml
* wanilia – 1 laska
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do garnka wlewamy śmietankę oraz mleko, dodajemy rozciętą laskę wanilii z ziarenkami i podgrzewamy na wolnym ogniu, tak by nie doprowadzić do wrzenia.
Żółtka ubijany z cukrem na gładką mase i nie przerywając ubijania zalewany zagotowana śmietanka z mlekiem.
Całość przelewany ponownie do garnka i na wolny ogniu podgrzewany cały czas mieszajac aż uzyskany gładki krenowy sos.
Smacznego!