Sos angielski

Sos angielski

Uwielbiam wszelkiego rodzaju sosy do ciast!

Faworytami od zawsze jest solony sos karmelowy i sos angielski – czyli sos waniliowy.

Idealnie nadaje się do ciast, deserów, lodów, naleśników czy też gofrów.

Smakuje obłędnie i jest bardzo łatwy do zrobienia!

Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakował.

Spróbujcie!

Zdjęcie - SOS ANGIELSKI  - WANILIOWY SOS DO DESERÓW - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* żółtko – 3 szt
* cukier puder – 3 łyżki
* śmietana 30% – 200 ml
* mleko – 100 ml
* wanilia – 1 laska

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do garnka wlewamy śmietankę oraz mleko, dodajemy rozciętą laskę wanilii z ziarenkami i podgrzewamy na wolnym ogniu, tak by nie doprowadzić do wrzenia.

Żółtka ubijany z cukrem na gładką mase i nie przerywając ubijania zalewany zagotowana śmietanka z mlekiem.

Całość przelewany ponownie do garnka i na wolny ogniu podgrzewany cały czas mieszajac aż uzyskany gładki krenowy sos.

Smacznego!

Kategorie przepisów