Solone śledzie trzeba najpierw wymoczyć przez noc w zimnej wodzie, następnie marynujemy je w octowej marynacie. Na koniec przygotowujemy musztardowy dressing z koperkiem i zaskakującym akcentem kawowym w postaci odrobiny zimnego espresso. Śledzie palce lizać, spróbujcie sami!
Przygotowane składniki przełożyć do miski, dodać kukurydzę, koper i olej z miodem. Wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut. W razie potrzeby ponownie doprawić.
Łososiowe śledzie są delikatne w smaku, charakteru nadają im ziarenka czerwonego pieprzu, które po przegryzieniu wyostrzają łagodną rybę. Śledzie, cebula, odrobina oliwy i czerwony pieprz- tyle wystarczy żeby stworzyć ciekawe danie.
Myślę, że można taką sałatkę zaliczyć do klasycznych sałatek śledziowych. Doskonałe połączenie śledzi, ogórka kiszonego, cebuli i jabłka z jogurtem, majonezem i szczypiorem. Na wigilijny stół i karnawałowe zabawy w sam raz.
Cebulę i śliwki kroję w drobną kostkę. Cebulę podsmażam na oleju aż będzie szklista. Dodaję koncentrat pomidorowy, kilka łyżek wody, ocet, śliwki, liść laurowy, ziele angielskie, chili. Duszę kilka minut. Ostawiam do wystygnięcia...
Najbardziej ekspresowe śledzie z domowym sosem miodowo-musztardowym. Wystarczy wymieszać składniki sosu i zalać śledzie., zamykamy szczelnie i do lodówki. Gotowe!
Kto expresowo śledzi, ten wie, że rybka lubi pływać! Dlatego świątecznego śledzika postanowiłam zmoczyć w mleku kokosowym z dodatkiem kurkumy, kminu rzymskiego, kolendry i chilli. Czyli wyszedł z tego niezły orient. Tak przygotowane śledzie polecam serwować z pestkami granatu, to prawdziwa eksplozja smaku.