Wymoczone w wodzie śledzie osuszyć na papierowym ręczniku, następnie przeciąć wzdłuż i zwinięte w ruloniki ułożyć na głębokim półmisku, który odstawiamy...
Śledzie namoczyć w wodzie przez godzinę.
Cebulę pokroić w cienkie plastry, podsmażyć na odrobinie oleju na małym ogniu przez 5 min. Dodać cukier, ziele angielskie i liść laurowy, pomieszać i dusić kolejne 5 min...
Sok z cytryny wymieszać z miodem. Mieszanką posmarować filety, odstawić na 30 min.
W wyparzonym słoiku układać warstwami cebulę i kawałki śledzi. Zalać olejem, odstawić do lodówki na 3-4 dni.
Najlepiej podawać z kawałkiem ciemnego pieczywa lub ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i skropionymi olejem lnianym...
Dziś pokażę przepis na najprostszego śledzia, który może potem być bazą do sałatek lub innych przepisów czyli śledzia w oleju. Ja dodaję jeszcze łyżkę octu, liście laurowe, kolorowy pieprz i oczywiście cebulę. Nie będę ukrywać, że to mój ulubiony przepis.
Pasta śledziowa z jajkiem - tylko dwa składniki i pyszna pasta na kanapki gotowa. Prosta, tania i do zrobienia w ekspresowym tempie. Możesz ją przygotować na dwa sposoby, drobniutko posiekać śledzia i ugotowane na twardo jajka lub oba składniki po prostu zmiksować.
Dziś mam dla Was przepis na tę ulubioną – połączenie świeżych Matiasów z buraczkami, ogórkami i jabłkiem tworzy genialną całość. Gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę.
Przepyszne śledzie, jedne z lepszych jakie zrobiłam. Sednem smaku jest tutaj curry, które jak zwykle doskonale komponuje się z rodzynkami. Bardzo polecam.
Te śledzie co roku serwuje nam na spotkaniu przedświątecznym moja przyjaciółka. To jest zawsze ten punkt programu, na który się czeka... W tym roku sama je zrobiłam, aby się w końcu najeść do syta i nie rzucać się na nie z łakomstwem u znajomych;-)
Jest to kolejny przepis na śledzie, które uwielbiam i które w okresie zimowym zajadamy dość często. Filety śledziowe należy dzień wcześniej zamarynować w occie jabłkowym z dodatkiem przypraw. Następnego dnia przygotować farsz z jabłek, cebuli, kiszonego ogórka i marynowanych grzybków.
W domu mojej mamy uprawia się kuchnię prostą, czyli idealną dla alergików. Śledzik podawany na Wigilię wpisuje się tę tradycję i tak trwa. Przepis najprostszy z możliwych - trzy składniki plus pieprz do smaku. Może dlatego jest tak wspaniały?
Ja mam dla was domowe śledzie w sosie koperkowym. Sos z ogórkami kiszonymi na bazie jogurtu i śmietany – to cała tajemnica pysznych śledzi na co dzień i wigilijny stół.
Śledzie w mocno czosnkowym sosie. Nie muszą długo się przegryzać, wystarczy noc. Nie robiłam dużej porcji, dwa filety wystarczają u nas dla 2 - 3 osób, ale ilość składników w przepisie, bez problemu można zwiększyć. Polecam, gdyż to dobry sposób na śledzie "w ostatniej chwili"
To taka trochę dekonstrukcja klasycznej sałatki ze śledziami, w której przecież i jabłka, i cebula zawsze znajdzie swoje miejsce. Pozwoliłam sobie podać je w trochę nowocześniejszej i bardziej odświętnej wersji.