Sałatka śledziowa
Składniki:
- 200 g śledzi marynowanych (np. „po wiejsku”)
- 60 ml (4 łyżki) oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
- 50 g korniszonów
- 50 g małych pieczarek marynowanych
- 50 g kukurydzy
- 10-15 ml (2-3 łyżeczki) płynnego miodu
- ½ czerwonej cebuli
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz według smaku
Przygotowanie
Śledzie osączyć z zalewy, pokroić w dzwonka. Korniszony pokroić w plasterki, pieczarki na połówki lub ćwiartki. Cebulę pokroić w piórka.
Olej wymieszać z miodem, solą i pieprzem. Przygotowane składniki przełożyć do miski, dodać kukurydzę, koper i olej z miodem. Wymieszać.
Odstawić do lodówki na 30 minut. W razie potrzeby ponownie doprawić.
Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com