Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

Zdjęcie - Sałatka śledziowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka śledziowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka śledziowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka śledziowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka śledziowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka śledziowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka śledziowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka śledziowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka śledziowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka śledziowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

  • 200 g śledzi marynowanych (np. „po wiejsku”)
  • 60 ml (4 łyżki) oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 50 g korniszonów
  • 50 g małych pieczarek marynowanych
  • 50 g kukurydzy
  • 10-15 ml (2-3 łyżeczki) płynnego miodu
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz według smaku

Przygotowanie

Śledzie osączyć z zalewy, pokroić w dzwonka. Korniszony pokroić w plasterki, pieczarki na połówki lub ćwiartki. Cebulę pokroić w piórka.

Olej wymieszać z miodem, solą i pieprzem. Przygotowane składniki przełożyć do miski, dodać kukurydzę, koper i olej z miodem. Wymieszać.

Odstawić do lodówki na 30 minut. W razie potrzeby ponownie doprawić.

 

 

Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com 

Kategorie przepisów