Tydzień ze Skanią #2: Śledzie z gorczycą ze Skanii

Tydzień ze Skanią #2: Śledzie z gorczycą ze Skanii
Zdjęcie - Tydzień ze Skanią #2: Śledzie z gorczycą ze Skanii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Skania jest najdalej wysuniętą na południe częścią Szwecji, a co za tym idzie – najbliższym Polsce regionem Skandynawii. To przepiękna kraina, która ma sporo do zaoferowania, ale nie ukrywam, że chciałabym ją odwiedzić przede wszystkim ze względu na aspekty kulinarne. Do Skanii przyjeżdża sporo miłośników jedzenia, ponieważ przygotowuje się tu potrawy w wyjątkowy sposób. Sporą uwagę poświęca się naturalnym, regionalnym składnikom, dzięki czemu szefowie kuchni ze Skanii cieszą się międzynarodową sławą.

Zdjęcie - Tydzień ze Skanią #2: Śledzie z gorczycą ze Skanii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami | Uprawy rolne na południu Szwecji CC: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se |
Jako dziewczyna mieszkająca całe życie nad Bałtykiem mogę śmiało powiedzieć, że to co mnie łączy z mieszkańcami tego regionu to miłość do .. śledzi!

Śledzie były jakiś czas temu zdecydowanie najpopularniejszą rybą kuchni szwedzkiej. Odgrywały istotną rolę w rozwoju rybnego przemysłu, ponieważ dzięki ich obfitym połowom i kwitnącemu handlu pozwoliły utrzymać się wielu miasteczkom, szczególnie na zachodzie kraju. Obecnie nie są już może główną gwiazdą na szwedzkich stołach, ale wciąż są widoczne w skandynawskiej kuchni.

Serwowane są zarówno w restauracjach posiadających gwiazdki Michelina, ale również w miejskich foodtruckach, jak i na wszelkiego rodzaju festiwalach. W budkach podawane są zazwyczaj w formie smażonej, w chrupiącej panierce. Osobiście najbardziej lubię je w wyrazistych sosach na chlebie na zakwasie. Dlatego postanowiłam wypróbować przepis na śledzie z gorczycą ze Skanii.

Zdjęcie - Tydzień ze Skanią #2: Śledzie z gorczycą ze Skanii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami | Zachodnie wybrzeże Skanii. CC: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se |
Solone śledzie trzeba najpierw wymoczyć przez noc w zimnej wodzie, następnie marynujemy je w octowej marynacie. Na koniec przygotowujemy musztardowy dressing z koperkiem i zaskakującym akcentem kawowym w postaci odrobiny zimnego espresso. Śledzie palce lizać, spróbujcie sami!


Zdjęcie - Tydzień ze Skanią #2: Śledzie z gorczycą ze Skanii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tydzień ze Skanią #2: Śledzie z gorczycą ze Skanii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledzie z gorczycą ze Skanii
  • 8 płatów solonych śledzi
  • 100 ml octu winnego
  • 200 ml cukru
  • 300 ml wody
  • Sos musztardowy:
  • 50 g musztardy
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego lub octu balsamicznego
  • szczypta wędzonej soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki zimnego espresso koperek

1. Śledzie zalewamy zimną wodą i zostawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc).
2. W rondlu gotujemy ocet z cukrem i wodą. Po ok. 5 minutach gotowania marynatę studzimy.
3. Płaty odsączamy z wody i zalewamy marynatą. Zostawiamy na minimum 3 godziny.
4. Tak przygotowane śledzie kroimy w 2 cm kawałki.
5. Musztardę łączymy z cukrem, octem i przyprawami.
6. Wlewamy stopniowo olej roślinny cienką strużką i energicznie mieszamy trzepaczką sos, aż stanie się aksamitny.
7. Na koniec doprawiamy dressing kawą i jeszcze raz mieszamy.
8. W wyparzonym słoiku układamy na przemian śledzie z koperkiem i dressingiem musztardowym. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
9. Śledzie smakują najlepiej jak się przegryzą, czyli po ok. 2 dniach. Serwujemy z koperkiem.



Tosia

Kategorie przepisów