Śledzie po sułtańsku
Śledzie od zawsze goszczą na wigilijnym stole, podawane niemalże w każdej postaci. Przyrządzane w śmietanie, majonezie, w oliwie czy jako rolmopsy. Zazwyczaj podajemy takie, które najbardziej lubimy.
Ja przygotowałam Śledzie po sułtańsku z rodzynkami, kaparami i cebulką w pomidorowym przecierze o smaku słodko kwaśnym, rodzaj śledziowej sałatki.
Składniki:
- 400 g filetów śledziowych /Matiasów/
- 2 duże cebule białe
- 150 g rodzynek
- 1 jabłko małe
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1/4 szklanki kaparów
- szczypta płatków wędzonych z chili
- pieprz, sól
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Filety sledziowe opłukać w zimnej wodzie, odcisnąć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Pokroić ukośnie na kawałki 3-4 cm.
- Cebulę przekroić na połowę i pokroić w talarki.
- Olej rozgrzać na patelni dodać cebulę, posolić i zeszklić.
- Dodać przecier pomidorowy, chili i pieprz.
- Wymieszać i smażyć kilka minut, następnie odstawić do wystudzenia.
- Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić do napęcznienia na 30 minut.
- Odcedzić i wystudzić.
- Kapary odcedzić w zalewy.
- Jabłko zetrzeć na grubych oczkach.
- W misce wymieszać wszystkie składniki.
- Przełożyć na półmisek i schłodzić.
- Udekorować listkami rosmarynu.