Śledzie korzenne z pomidorami
Śledzie korzenne z pomidorami
W świątecznych przygotowaniach zaplątał się śledź. A dokładniej przepis na śledzie z przyprawami korzennymi. Polecam!
Składniki na 2 słoiki po ok. 350 ml: 400 g śledzi solonych
3 cebule
6-7 suszonych śliwek
garść drobnych rodzynek 3 łyżki oleju
4 łyżeczki brązowego cukru
½ szklanki przecieru pomidorowego
½ szklanki wody
2-3 łyżki białego octu winnego
1 listek laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
¾ łyżeczki przyprawy do piernika
¼ łyżeczki cynamonu
szczypta mielonego imbiru
sól według uznania
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Jeżeli są bardzo słone, wodę podczas moczenia można kilka razy wymienić. Gdy będą już odpowiednie, osuszyć na ręczniku papierowym. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Śliwki pokroić w paseczki, rodzynki przepłukać. Na patelni rozgrzać olej. Dorzucić cebulę, oprószyć solą. Gdy będzie szklista dodać cukier, zamieszać. Wlać przecier, wodę i ocet. Dodać przyprawy i owoce. Dusić razem ok. 5-7 minut lub nieco dłużej aż sos będzie odpowiednio gęsty. Doprawić do smaku (uważajcie na sól - dojdą jeszcze słone śledzie). Odstawić do wystudzenia. Gdy sos przestygnie można wyjąć liście i przyprawy w ziarnach. Śledzie pokroić w dzwonka. Delikatnie wymieszać z zimnym sosem. Odstawić do lodówki na 2-3 dni, żeby smaki się przegryzły.
Smacznego!
Składniki na 2 słoiki po ok. 350 ml: 400 g śledzi solonych
3 cebule
6-7 suszonych śliwek
garść drobnych rodzynek 3 łyżki oleju
4 łyżeczki brązowego cukru
½ szklanki przecieru pomidorowego
½ szklanki wody
2-3 łyżki białego octu winnego
1 listek laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
¾ łyżeczki przyprawy do piernika
¼ łyżeczki cynamonu
szczypta mielonego imbiru
sól według uznania
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Jeżeli są bardzo słone, wodę podczas moczenia można kilka razy wymienić. Gdy będą już odpowiednie, osuszyć na ręczniku papierowym. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Śliwki pokroić w paseczki, rodzynki przepłukać. Na patelni rozgrzać olej. Dorzucić cebulę, oprószyć solą. Gdy będzie szklista dodać cukier, zamieszać. Wlać przecier, wodę i ocet. Dodać przyprawy i owoce. Dusić razem ok. 5-7 minut lub nieco dłużej aż sos będzie odpowiednio gęsty. Doprawić do smaku (uważajcie na sól - dojdą jeszcze słone śledzie). Odstawić do wystudzenia. Gdy sos przestygnie można wyjąć liście i przyprawy w ziarnach. Śledzie pokroić w dzwonka. Delikatnie wymieszać z zimnym sosem. Odstawić do lodówki na 2-3 dni, żeby smaki się przegryzły.
Smacznego!