Śledzie marynowane z imbirem
Śledzie marynowane na słodko z imbirem i czerwoną cebulą. Ten pomysł od dawna chodził mi po głowie i właśnie zrobiłam próbną partię.
Pozwól skladnikom przeniknąć i przygotuj je odpowiednio wcześniej, a wtedy śledzie będą najsmaczniejsze. Są lekko pikantne z nutą słodyczy, a po 3 dniach nabierają lekko różowego koloru i są pyszne. Zdrowa przekąska, bogata w wartości odżywcze, a w czasie świąt niezbędne. Polecam!
Składniki:
4 filety śledziowe z zalewy
2 czerwone cebule
10 cm imbiru
skórka z 1 cytryny
Zalewa:
250 ml wody
3 łyżki cukru
70 ml octu 10%
5 ziarenek ziela angielskiego
1 liść laurowy
Wykonanie:
- śledzie wymoczone do poążdanej słoności pokroić w skośne paski
- obrane cebule i imbir ze skórką pociąć w cienkie plastry. Cytrynę umyć, sparzyć i zesterem ściąć skórkę
- wymienione składniki układać w wyparzonym słoju na przemian
- ugotować z podanych składników zalewę. Ocet wlać tuż przed końcem
- zalać śledzie ostudzoną zalewą. Wstawić do lodówki na 3 dni