Colesław z ananasem i orzechami włoskimi

Zdjęcie - Colesław z ananasem i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszna surówka z młodej kapusty, z dodatkiem soczystego ananasa, żurawiny i uprażonych orzechów włoskich.
Ta wersja surówki colesław, to jedna z najlepszych surówek, jakie miałam przyjemność jeść do tej pory.
Chrupiąca i soczysta, pełna smaku.
Rewelacyjna!

Szczerze polecam!

Przepis pochodzi z niezawodnej Kwestii Smaku.

Składniki:

  • 0.4 główki młodej kapusty
  • 1-2 garście żurawiny (suszonej)
  • 0.3 szklanki orzechów włoskich
  • 0.4 ananasa
  • pęczek szczypiorku
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

sos:

  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu ryżowego (lub 1/2 łyżeczki octu winnego)
  • 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny

Kapustę obrać z zewnętrznych liści.
Wykroić 1/4 główki.
Cienko posiekać.
Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Suszoną żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do namoczenia.
Ananasa obkroić ze skóry, przekroić pionowo na 4 części, wykroić głąb ze środka, miąższ pokroić na plasterki.
Orzechy zrumienić na suchej patelni.
Szczypiorek posiekać.
Ananasa, orzechy, szczypiorek oraz odcedzoną żurawinę dodać do kapusty.
Połączyć składniki sosu i wymieszać ze składnikami sałatki.

Zdjęcie - Colesław z ananasem i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Colesław z ananasem i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Colesław z ananasem i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Colesław z ananasem i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Colesław z ananasem i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Colesław z ananasem i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Colesław z ananasem i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Colesław z ananasem i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy