Colesław z ananasem i orzechami włoskimi
Pyszna surówka z młodej kapusty, z dodatkiem soczystego ananasa, żurawiny i uprażonych orzechów włoskich.
Ta wersja surówki colesław, to jedna z najlepszych surówek, jakie miałam przyjemność jeść do tej pory.
Chrupiąca i soczysta, pełna smaku.
Rewelacyjna!
Szczerze polecam!
Przepis pochodzi z niezawodnej Kwestii Smaku.
Składniki:
- 0.4 główki młodej kapusty
- 1-2 garście żurawiny (suszonej)
- 0.3 szklanki orzechów włoskich
- 0.4 ananasa
- pęczek szczypiorku
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
sos:
- 2 łyżeczki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu ryżowego (lub 1/2 łyżeczki octu winnego)
- 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
Kapustę obrać z zewnętrznych liści.
Wykroić 1/4 główki.
Cienko posiekać.
Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Suszoną żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do namoczenia.
Ananasa obkroić ze skóry, przekroić pionowo na 4 części, wykroić głąb ze środka, miąższ pokroić na plasterki.
Orzechy zrumienić na suchej patelni.
Szczypiorek posiekać.
Ananasa, orzechy, szczypiorek oraz odcedzoną żurawinę dodać do kapusty.
Połączyć składniki sosu i wymieszać ze składnikami sałatki.