Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Ta sałatka ukazuje dwie racje. Po pierwsze, że ( tylko) z  kilku składników można wyczarować coś dobrego, po drugie, że jeden składnik powinien być najważniejszy. Tutaj zdecydowanie tym składnikiem jest miód. Sałatka jest bardzo prosta, tak prosta, że można ją przegapić, ale nie jest uboga w smaku. Dlatego proszę, zwróćcie na nią uwagę. Doskonale pasuje do mięs z grilla.

Zdjęcie - Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 ogórki gruntowe (najlepiej ze skórką)
  • 2 małe czerwone cebule lub 1 duża
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki octu winnego z białego wina
  • 12 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Ogórki pokroić w cienkie plasterki, cebulę w krążki. Na talerzu układać warzywa (najlepiej zrobić na przemian). Składniki sosu umieścić w kubku i mieszać, aż się dokładnie połączą. Polać warzywa i wstawić na kilka godzin do lodówki. Sałatkę można podawać  od razu, jeśli  jednak postoi jakiś czas ogórki zmiękną więc co kto woli. Można posypać posiekaną pietruszką.

Smacznego:)

Kategorie przepisów