Sałatka ze szparagów, awokado, ziemniaków i wędzonego łososia
przepis:
20 dag zielonych szparagów
3 ugotowane ziemniaki
1 awokado
10 dag wędzonego łososia
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
1 łyżka oleju
sok z połowy cytryny
Sos:
200 ml jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
posiekany koperek
sól, pieprz
Jogurt wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem i koperkiem.
Szparagi obrać, odciąć twarde końcówki, ugotować.
Awokado przepołowić, usunąć pestkę , obrać ze skórki, skropić sokiem z cytryny i pokroić.
Ziemniaki pokroić na ćwiartki.
Ostudzone szparagi pokroić na 2-3 cm kawałki.
Szparagi, awokado i ziemniaki wymieszać z kawałkami łososia i koperkiem.
Dodać sól, pieprz, polać sosem jogurtowym.