Okazuje się bowiem, że w tamtych rejonach panuje swoista moda na tę efektowną przystawkę, bo m.in. na imprezie sylwestrowej, gdzie każdy miał przynieść jakąś potrawę, znalazło się kilka bardzo podobnych. To nie jest tak, że nie spotkałam się poprzednio z tym typem sałatki, chodzi o to, że każda, z którą się zetknęłam w tym regionie była przyrządzona z gyrosem drobiowym.
Ja robiłam porcję dla jednej osoby, wiec miseczkę przykryłam talerzykiem, odwróciłam i miałam takie oto coś jak na zdjęciu.Pyszna sałatka, która wystarcza za cały obiad.Smacznego!
Normalnie obchodziłabym dzisiaj imieniny, ale jakoś wszyscy się rozjechali, więc nie ma kogo zaprosić ani dla kogo piec ciasta. Podjęłam sama siebie taką lekką, letnią, pyszną sałatką.
Potrzebna będzie sałata - najlepiej kilka rodzajów - przebrana, umyta, osuszona i porwana na drobne kawałki. Na sałacie układamy pokrojone w kostkę awokado - dojrzałe awokado - obrane ze skóry. Na to pokrojony w kostkę pomidor i posiekaną drobniutko cebulę.
Surimi to paluszki krabowe - myślę, że to jedyna forma, w jakiej wiele osób dopuszcza zjedzenie owoców morza. Ja mam do paluszków krabowych stosunek raczej obojętny, ale w tej sałatce nabierają wyrazu.
W zeszłym tygodniu kupiłam duży, dorodny seler naciowy, którego część schrupałam w taki właśnie sposób, z części zrobiłam pyszną przystawkę do obiadu zaproponowaną przez Margot, a resztę zużyłam na chrupiącą i lekką sałatkę. Gdy studiowałam, jadłam ją niemal codziennie, ponieważ była stałym elementem baru sałatkowego tam, gdzie się żywiłam. Jedząc ją często, odkryłam składniki w niej zawarte i odtwarzam ją teraz w swoim domu. Smakuje bardzo podobnie.
Łodygi selera, jabłko, czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Wrzucić do miski razem z namoczonymi wcześniej rodzynkami. Czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić do pozostałych składników. Doprawić solą, pieprzem i majonezem.
Pięknie kolorowa, pachnąca aromatem czosnku sałatka. Nadaje się na wieczorną przekąskę lub dodatek do pieczonych ziemniaków. Równie dobrze możemy zrezygnować z jajka i sałatkę podać do każdego rodzaju mięsa. Często robię tą sałatkę (bez jajka) do mięs grillowanych.
Znalazłam w zakamarkach lodówki kupionego jakiś czas temu selera naciowego, który leżał i czekał aż się nad nim zlituję. Dzisiaj w końcu nadszedł ten dzień w którym stwuerdziłam że czas coś z niego zrobić. Padło na surówkę. Po wymieszaniu składników byłam w szoku że wyszła taka pyszna :-)
proponuję sałątkę Kaliny Jędrusik z kaszy pęczak. To taka sałatka którą przygotowujemy wieczorem żeby rano ją schrupać (o ile komuś nie przeszkadza obecność czosnku) :-)
Lekka sałatka kalafiorowa z chrupiącym kalafiorem, którą robi się bardzo szybko i nie potrzeba zbyt wielu składników do jej przygotowania. W dodatku jest smaczna i mało kaloryczna :-) czyli bez ciężkiego majonezu, choć z majonezem też lubię ale to już inna historia :-) Polecam ...
Papryki kolorowe myjemy i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w kosteczkę. Cukinie dobrze myjemy, nie obieramy z skórki. Kroimy w kosteczkę solimy i odstawiamy na chwilę. Następnie łączymy cukinię z papryką. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i kroimy w ćwiartki. Jajka układamy na sałatce.
To taki serniczek z dodatkiem nutelli , na śmietankowym cieście , które podczas pieczenia wypływa na wierzch pomiędzy serowymi "kupkami" tworząc łaciato-pagórkowaty efekt. Ciasto wychodzi mięciutkie i delikatne - pyszne. A do tego proste w wykonaniu.