Sałatka brokułowa z jajkiem
Pięknie kolorowa, pachnąca aromatem czosnku sałatka. Nadaje się na wieczorną przekąskę lub dodatek do pieczonych ziemniaków. Równie dobrze możemy zrezygnować z jajka i sałatkę podać do każdego rodzaju mięsa. Często robię tą sałatkę (bez jajka) do mięs grillowanych.
Składniki:
( na 4 osoby )
- 1 brokuł,
- 2 jajka,
- 2 pomidory,
- sól i pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu,
Sposób wykonania:
- brokuł dzielimy na cząstki, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie 3-4 min.
- odstawiamy do wystygnięcia,
- jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ósemki,
- pomidory parzymy ( na pół minuty zalewamy wrzącą wodą a następnie chłodzimy zimną), obieramy ze skóry, kroimy i usuwamy gniazda nasienne,
- przygotowujemy sos czosnkowy: do jogurtu i majonezu dodajemy czosnek przeciśnięty przez prasę oraz sól i pieprz, wszystko razem mieszamy i gotowe,
- do miski wrzucamy połowę wystudzonych brokułów i polewamy sosem (około 1 ½ łyżki),
- następnie układamy połowę pokrojonych pomidorów i jedno jajko pokrojone w ósemki i znowu polewamy sosem,
- układamy następną warstwę pozostałych brokułów, sos, pomidory, sos, jajko i na koniec odrobina sosu i świeżo mielonego pieprzu.
Życzę smacznego