Sałatka brokułowa z jajkiem

Sałatka brokułowa z jajkiem

Pięknie kolorowa, pachnąca aromatem czosnku sałatka.  Nadaje się na wieczorną przekąskę lub dodatek do pieczonych ziemniaków. Równie dobrze możemy zrezygnować z jajka i sałatkę podać do każdego rodzaju mięsa. Często robię tą sałatkę (bez jajka) do mięs  grillowanych.

 Zdjęcie - Sałatka brokułowa z jajkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

( na 4 osoby )

-  1 brokuł,

-  2 jajka,

-  2 pomidory,

-  sól i pieprz,

-  2 ząbki czosnku,

-  4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,

-  1 łyżka majonezu,

 Sposób wykonania:

  1. brokuł dzielimy na cząstki, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie 3-4 min.
  2. odstawiamy do wystygnięcia,
  3. jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ósemki,
  4. pomidory parzymy ( na pół minuty zalewamy wrzącą wodą a następnie chłodzimy zimną), obieramy ze skóry, kroimy i usuwamy gniazda nasienne,
  5. przygotowujemy sos czosnkowy: do jogurtu i majonezu dodajemy czosnek przeciśnięty przez prasę oraz sól i pieprz, wszystko razem mieszamy i gotowe,
  6. do miski wrzucamy połowę wystudzonych brokułów i polewamy sosem (około 1 ½ łyżki),
  7. następnie układamy połowę pokrojonych pomidorów i jedno jajko pokrojone w ósemki i znowu polewamy sosem,
  8. układamy następną warstwę pozostałych brokułów, sos, pomidory, sos, jajko i na koniec odrobina sosu i świeżo mielonego pieprzu.

 Życzę smacznego

Kategorie przepisów