Sałatka z kuskusem na ostro
Lekka sałatka tym razem na ostro z papryczką chili, i kaszką kus-kus oraz ziarnami dyni z sezamem polecam...
- 1/2 szklanki kus-kus
- 1/4 kostki rosołowej ekologicznej
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 chili
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki stołowe sezamu
- 5 łyżek pestek dyni
Kaszkę kus-kus wsypać do szklanki i dodać kawałek kostki lub tylko soli - zalać wrzątkiem i przykryć talerzykiem by się zaparzyło. Po tym czasie odsączyć z wody o ile taki pozostał i wsypać kaszkę do miski. Cukinie pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na rumiano na suchej patelni teflonowej, paprykę pokroić w piórka - również podsmażyć. Tak przygotowane warzywa przełożyć do kaszki i wymieszać. Chili przekroić i wydrążyć pestki, pokroić ją i dodać do sałatki - jeżeli chcemy bardziej ostre można dodać pestki. Dodać jeszcze posiekany drobno koperek, podprażone na suchej patelni nasiona dyni i sezamu - wymieszać. Na końcu połączyć z dresingiem.
dresing- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Smacznego
Wydrukuj przepis