Kalinowa sałatka z pęczaku

Kalinowa sałatka z  pęczaku

Dzisiaj ostatni dzień lutego i przy okazji ostatni dzień akcji dianci "Luty z kaszą na śniadanie". Mogę szczerze przyznać że ten miesiąc był wyjątkowo obfity w kasze, nie tylko na śniadanie.
A jak u Was? Czy również zaczęliście częściej jeść kasze? Uważam że luty jest miesiącem w sam raz na taką akcję, bo wiemy już że kasze m.in. pomagają walczyć z chorobami a pogody były paskudne i łatwo było o chorobę. Mnie się udało jeszcze tej zimy nic nie złapać :-) Może dzięki dużej ilości jedzonej kaszy? :-)
Dzięki tej akcji, udało mi się również prawie codziennie jeść w domu śniadanie przed wyjściem do pracy. To cud :-) bo nigdy się nie wyrabiałam ;-) Tak, więc ogromne podziękowania dla dianci :-))
Na zakończenie akcji proponuję sałątkę Kaliny Jędrusik z kaszy pęczak. To taka sałatka którą przygotowujemy wieczorem żeby rano ją schrupać (o ile komuś nie przeszkadza obecność czosnku) :-)

Składniki:

- 3/4 szklanki suchej kaszy pęczak, Zdjęcie - Kalinowa sałatka z  pęczaku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- 1 ogórek zielony,
-1 pęczek natki pietruszki (u mnie to było kilka łyżek mrożonej),
- 1 pęczek koperku (jak wyżej z natką),
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 duży ząbek czosnku (lub 2 - 3 mniejsze),
- sól, pieprz,
- olej

na sos:

- ok 1/4 szkalnki oliwy z oliwek extra vergine,
- sok z połowy cytryny,
- 3 łyżeczki octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej z gorczycą (nie mmiałam więc użyłam zwykłej),
- ew. 1 łyżeczka cukru.

Wykonanie:

Kaszę pęczak dobrze wypłukać, wysuszyć na sitku i krótko przesmażyć na 1 łyżce oleju. Zalać 1 szklanką wody, posolić. Gdy woda zostanie już prawie wchłonięta dolewamy znów 1 szkalnkę i gotujemy dalej. Pani Jędrusik później garnek z kaszą wstawia do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok 40 minut, ja jednak pozostałam przy tradycyjnym gotowaniu. Dolewać stopniowo wody do momentu gdy kasza będzie miękka i wchłonie całą. Kaszę ostudzić.
Pokroić drobno koperek, natkę pietruszki, szczypiorek, obranego ogórka w drobną kostkę (wielkości 2 ziaren kaszy). Wymieszać w salaterce kasze i pokrojone warzywa, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przygotować sos: do szczelnego słoika z pokrywką wlać wszystkie składniki, zakręcić i dobrze wymieszać. Wlać do salaterki, wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem i ew. solą.
Wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin żeby smaki się przegryzły.

Zdjęcie - Kalinowa sałatka z  pęczaku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sacznego!!!

Kategorie przepisów