Sałatka z kalafiora i cukinii
Lekka sałatka kalafiorowa z chrupiącym kalafiorem, którą robi się bardzo szybko i nie potrzeba zbyt wielu składników do jej przygotowania. W dodatku jest smaczna i mało kaloryczna :-) czyli bez ciężkiego majonezu, choć z majonezem też lubię ale to już inna historia :-) Polecam ...
- 1 cukinia
- kilka różyczek kalafiora
- 1 łyżka sezamu
- kilka listków, majeranku oraz tymianku
marynata do kalafiora
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczka ostrej papryki
- sól
wszystkie składniki wymieszać i polać kalafiora. Piec w nagrzanym piekarniku ok 10 -15 minut do zrumienienia.
winegret
- 2 łyżki oliwy z pestek winogron
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól do smaku
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić.
Cukinię pokroić w plasterki, posolić i podsmażyć na patelni grillowej lub teflonowej bez tłuszczu. Ułożyć plasterki cukinii na talerzu na to upieczone różyczki kalafiora polać winegretem oraz posypać podprażonym na suchej patelni sezamem. Udekorować listkami ziół.
Smacznego
Wydrukuj przepis