Sałatka surimi (krabowa)
Surimi to paluszki krabowe - myślę, że to jedyna forma, w jakiej wiele osób dopuszcza zjedzenie owoców morza. Ja mam do paluszków krabowych stosunek raczej obojętny, ale w tej sałatce nabierają wyrazu. Sałatka jest bardzo lekka i zdecydowanie mogę powiedzieć, że to najlepsza z ostatnio zrobionych przeze mnie sałatek. Przepis mam z jakiejś strony, ale nie zapisałam sobie, z której, więc na wszelki wypadek przepraszam autora za plagiat.
Składniki:
1 opakowanie mrożonych paluszków krabowych (mogą być też te w zalewie)
puszka ananasa w kawałkach
5 gałązek selera naciowego
1 mała czerwona cebula
3 łyżki dobrego majonezu (sugeruję Kielecki)
Paluszki krabowe rozmroź lub odsącz z zalewy (nie trzeba ich gotować). Ananasa dobrze odsącz z soku. Surimi pokrój w kawałki o długości około 1 cm, wymieszaj z ananasem. Pokrój seler, a cebulę posiekaj na cieniutkie piórka. Dodaj majonez, ale w takiej ilości, żeby tylko lekko skleił składniki sałatki. Podawaj w pucharkach po schłodzeniu.