Letnia sałatka z cukinią

Normalnie obchodziłabym dzisiaj imieniny, ale jakoś wszyscy się rozjechali, więc nie ma kogo zaprosić ani dla kogo piec ciasta. Podjęłam sama siebie taką lekką, letnią, pyszną sałatką.

Składniki na 1 porcję:

1 cukinia

1 pomidor

1/2 ogórka

1/4 strąka papryki

pół czerwonej cebuli

po 2 łyżki czarnych oliwek i kaparów

garść świeżej pietruszki, bazylii i mięty

sól, pieprz, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny

Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry - ok. 0,5 cm (najlepiej zrobić to za pomocą krajalnicy). Dobrze rozgrzej teflonową patelnię i podpiecz na niej cukinię (bez dodawania oliwy). Rozłóż na talerzu plastry cukinii, dodaj pozostałe składniki. Oliwę rozmieszaj dobrze z octem w proporcji 1:4, dodaj sól, pieprz, oraz zioła. Polej sałatkę i podawaj po 10 minutach.

Zdjęcie - Letnia sałatka z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy