Letnia sałatka z cukinią
Normalnie obchodziłabym dzisiaj imieniny, ale jakoś wszyscy się rozjechali, więc nie ma kogo zaprosić ani dla kogo piec ciasta. Podjęłam sama siebie taką lekką, letnią, pyszną sałatką.
Składniki na 1 porcję:
1 cukinia
1 pomidor
1/2 ogórka
1/4 strąka papryki
pół czerwonej cebuli
po 2 łyżki czarnych oliwek i kaparów
garść świeżej pietruszki, bazylii i mięty
sól, pieprz, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny
Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry - ok. 0,5 cm (najlepiej zrobić to za pomocą krajalnicy). Dobrze rozgrzej teflonową patelnię i podpiecz na niej cukinię (bez dodawania oliwy). Rozłóż na talerzu plastry cukinii, dodaj pozostałe składniki. Oliwę rozmieszaj dobrze z octem w proporcji 1:4, dodaj sól, pieprz, oraz zioła. Polej sałatkę i podawaj po 10 minutach.